Kunst & CultuurKunst, film, muziekNieuwsRomeSteden

Zwolle doet Rome Nederlandse leeuw kado

Zwolle wordt steeds Italiaanser. We schreven al over de expositie van Marino Marini in de stad, over de nieuwe Italiaanse delicatessenwinkel en dan hebben ze ook nog het Venetië van het Noorden (Giethoorn) om de hoek. Als klap op de vuurpijl lezen we vandaag het nieuws dat Zwolle de Italiaanse hoofdstad een leeuw kado doet!

Een zware Zwolse delegatie bracht deze week een bliksembezoek aan Rome om een beslissende stap te zetten in de verplaatsing van vier grafbeelden van Rome naar Zwolle. Die grafbeelden waren van de Zwolse politicus Joan Derk van der Capellen. Van der Capellen wordt beschouwd als de eerste democraat van Nederland. De beelden stonden sinds 1789 in een park bij Villa Borghese en waren in de vergetelheid geraakt.

De grafbeelden in Villa Borgese met onder de leeuw (foto: Den Haag direct)
De grafbeelden in Villa Borgese met onder de leeuw (foto: Den Haag direct)

De beeldengroep was in opdracht van een Zwols burgercomité door de Italiaanse beeldhouwer Ceracchi vervaardigd, maar ze kwamen vanwege politieke ontwikkelingen nooit in Nederland aan. Schrijver Godfried Bomans ontdekte de beelden in 1951 en in 2009 startte Dagblad de Stentor een project om de beeldengroep alsnog naar Zwolle te brengen.

Dat resulteerde twee jaar geleden dat de beelden in bruikleen kwamen. In gesprekken met de minister van cultuur, de directeur van het museum waar de beelden nu staan en de cultuurwethouder van Rome, werden de laatste plooien gladgestreken om de beelden definitief in Nederland te houden.

Laatste pijnpunt was de marmeren leeuw, die Rome volgens de minister niet kon missen. De Zwolse delegatie beloofde een replica te schenken. Van de Nederlandse leeuw welteverstaan. Wat een mooie geste…

Foto boven: De Stentor

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button