algemeenAlto Adige (Trentino - Zuid Tirol)NieuwsSmakenVakantie

Zuid-Tirol twee weken in de ban van de kastanje

De kastanje heeft in de Italiaanse regio Zuid-Tirol een bijzondere rol. In het verleden betekende de kastanje ‘leven voor de bergen’.  Daarom zijn er vanaf vandaag, 26 oktober,  tot 6 november de zogenaamde kastanjeweken, de ‘Keschtn-runde’. U weet, ze spreken daar Duits (en Italiaans) maar ook het Ladinisch. Een Romaanse taal met zo’n 30.000 sprekers een van de kleinste (erkende) talen van Europa.

De kastanje staat in Zuid-Tirol centraal bij het ‘törggelen’: zo heet het keuren van de jonge wijn. In de herfst halen boerencafé’s hun recepten van stal voor traditionele gerechten die bij het törggelen horen: pekelvlees, ribstuk, zuurkool en natuurlijk heel veel kastanjes. Het evenement gaat gepaard met stevige wandelingen door het herfstlandschap.

Na het wandelen is het goed toeven in de regio want men kent bijzondere methoden om lichaam en geest weer te recupereren. Wat dacht u bijvoorbeeld van een hooi- of een appelbad. Zuid-Tirol is het grootste aaneengesloten appelteeltgebied van Europa.  In de diverse centra zijn er tal van behandelingen op basis van de appel, zoals baden, peelings en massages. Een andere specialiteit is de kastanjebehandeling! Van de paardenkastanje wordt badmelk  gemaakt, dat versterkt en activeert de bloedsomloop en gaat daarmee stuwing in de aderen tegen. De benen voelen dan weer als herboren.

In Valle Isarco/Eisacktal en directe omgeving zijn er kastanjeroutes en bieden allerlei restaurants en cafeetjes kastanje specialiteiten aan. Minstens twaalf kastanjegerechten staan in deze periode op de menukaart van de deelnemende horecabedrijven. Een typische ‘törggelen’- maaltijd bestaat uit zoete most en jonge wijn, afgerond met gepofte kastanjes en eventueel zoete ‘krapfen’.
Meer info http://www.valleisarco.info/nl/home.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button