BasilicataKunst & CultuurKunst, film, muziekNieuws

Zuid-Italiaanse stad Matera in 2019 culturele hoofdstad van Europa

De Zuid-Italiaanse stad Matera is in 2019 samen met het Bulgaarse Plovdiv culturele hoofdstad van Europa. Dat maakte Europese Unie eind vorige week bekend. Cagliari, Lecce, Perugia, Ravenna en Siena dongen ook mee naar de titel. Leeuwarden is een jaar eerder culturele hoofdstad.

Matera is bekend om zijn grotwoningen, de zogenaamde Sassi. Ze staan sinds 1993 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Ze liggen midden in een ruig landschap van rotsen en ravijnen, de Gravina van Matera. Eeuwenlang boden de grotten langs het ravijn een schuilplaats aan mensen. Al in de prehistorie leefden mensen in de grotten, die uit de rotsen werden gehakt. In latere tijden hakten de inwoners ook kerken uit. De kathedraal stamt uit 1230 en staat op het hoogste punt. Naast deze kerk tellen de Sassi maar liefst 155 grotkerken, die soms maar enkele vierkante meters groot zijn.

De kloof, de Sassi en de nieuwe stad boven
De kloof, de Sassi en de nieuwe stad boven

Wegens slechte hygiënische en sanitaire omstandigheden werd het in 1952 door de overheid van Italië verboden in de Sassi te wonen.  ‘De schande van Matera’ werd het genoemd. Op dat moment woonden er maar liefst 30.000 mensen! In de jaren daarna nam het inwonertal snel af door de nieuwe huizen in de bovenstad. De Sassi werden een spookstad waar duistere figuren onderdak vonden.

De laatste decennia kwamen de Sassi weer tot leven. Vele van de grotwoningen zijn nu kunstateliers, restaurants, hotels, ambachtelijke winkels en soms ook weer huizen. Vooral ‘s avonds lijken de Sassi wel een sprookjesstad: duizenden kleine lichtjes verlichten de stad.

Sommige Sasso’s zijn fraai verbouwd tot Bed and Breakfast

Festa della Bruna

Matera mag dus zeker niet ontbreken tijdens een bezoek aan Zuid-Italië. Probeer rond begin juni te gaan. Ieder jaar wordt namelijk op 2 juli het feest van de Festa della Maddona Bruna gevierd. Het hoogtepunt is de traditionele processie waarin een beeld van de Madonna op een wagen door de stad gaat. Op het moment dat het beeld weer in de kerk is teruggeplaatst, wordt de wagen door de menigte vernield.

Bekijk alle evenementen en traditionele feesten in Italië.

Feste della Madonna Bruna
De wagen met de Madonna. Matera staat 2 juni op zijn kop.

 Opnames The Passion of the Christ

Tien jaar geleden begon Mel Gibson met de opnames van zijn film The Passion of the Christ waarin hij het lijden van Jezus op zeer indringende wijze op het witte doek zette.  Matera was het decor van deze film.

In Matera vond Gibson wat hij zocht voor de film die de sfeer van Jeruzalem 2000 jaar geleden moest oproepen. Het kale kalkplateau in de omgeving van de stad vertoont veel gelijkenis met de eeuwenoude stad en bood de perfecte plek voor Golgota.  En dan zijn er dus nog de beroemde Sassi die het plaatje van de film afmaakten. Hij filmde in november omdat die periode in het jaar het beste licht gaf dat scheen op het zachte kalksteen van de stad. De meeste scènes werden later in de Cinecittà studio’s in Rome opgenomen.

Matera werd vaker door regisseurs uitgekozen voor films die de oudheid moesten verbeelden. Bijvoorbeeld voor de film King David waarin een jonge Richard Gere de hoofdrol speelde en recenter ook voor de bondfilm Quantum of Solace.

De kruisiging op Golgotha met de Sassi op de achtergrond
De kruisiging op Golgotha met de Sassi op de achtergrond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button