Kunst & CultuurKunst, film, muziekNieuws

George Clooney: “Geef Italië haar Mona Lisa terug!”

Niemand minder dan Italiëfan George Clooney klimt op de barricades om Mona Lisa naar huis te halen. Dat bevestigde hij nog maar eens toen hij deze week voet op Florentijnse bodem zette, de plaats waar misschien wel het meest beroemde schilderij ter wereld thuis hoort.

Toen hij een paar weken terug zijn nieuwe film Monuments Men promootte begon de grote ster er al over. Poserend voor Da Vinci’s Laatste avondmaal, sloot de oproep perfect aan bij het thema van de film waarin kunstwerken tijdens de 2e wereldoorlog werden beschermd en teruggegeven aan de rechtmatige eigenaren.

De sterrencast van Monuments Men poseert voor Da Vinci s laatst avondmaal
De sterrencast van Monuments Men poseert voor Da Vinci’s laatste avondmaal

Het comité  dat al twee jaar bezig is met de terugkeer van Da Vinci’s meesterwerk was maar wat blij met de steun van de wereldster, die graag in zijn woning aan het Comomeer verblijft. Voorzitter Silvano Vinceti riep Clooney op om nog meer Hollywoodsterren achter de campagne te laten scharen.

Diefstal

De Mona Lisa is slechts één keer te zien geweest in Italië. In 1911 stal een aantal als conciërge verkleedde dieven het schilderij uit het Louvre. Een van daders was de Italiaanse ober Vincenzo Peruggia, die daarvoor in het Louvre had gewerkt. In 1913 werd het werk terug gevonden in zijn appartement in Florence.

De Italianen maakte van de gelegenheid gebruik om het tijdelijk tentoon te stellen in het Uffizi in Florence, in Galleria Borghese en de Franse ambassade in Rome. Daarna verhuisde het weer naar Parijs. Italië deed verschillende verzoeken om het werk terug te geven, tot op heden zonder resultaat.

Leonardo heeft het schilderij nooit afgeleverd bij de opdrachtgever maar het meegenomen naar Frankrijk, toen hij zich daar vestigde op uitnodiging van Frans I in 1516. Volgens sommigen deed hij nooit afstand van zijn werk en werd het geërfd door zijn assistent Salai. Anderen zeggen dat hij het zelf heeft verkocht aan Frans I voor 4.000 gouden ecu’s. Feit is dat het schilderij zich in de collectie van het Franse koningshuis bevond begin 17e eeuw.

Lees ook: Wie was Mona Lisa eigenlijk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button