Italiaanse samenlevingNieuws

Zorgen om Italiaanse kinderen. Meeste overgewicht van Europa

Voor ons is wonen in Italië misschien een droom maar helaas is niet iedereen even gelukkig. Zo scoorde het land onlangs een magere 50e plaats in het World Happiness Report waar Nederland 7e eindigde. Over de kinderen moeten we ons ook een beetje zorgen maken bleek onlangs uit een onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), dat zich richtte op kinderen van 11 tot 15 jaar. 

Het was ons en ook u misschien al eens opgevallen aan de rand van het Italiaanse zwembad, dat een flink aantal kinderen minimaal een onsje teveel bij zich draagt. Nu is het menu van La Mamma natuurlijk onweerstaanbaar maar we zijn bang dat, in tegenstelling tot het gezonde mediterrane dieet van vroeger, de suikers en het gemak terrein winnen.

Onze constatering blijkt te worden bevestigd door het WHO-onderzoek dat 4.000 Europese kinderen ondervroeg. Italiaanse kinderen hebben het meeste overgewicht van alle Europese kinderen, met name in de leeftijd 11 tot 13 jaar, vanaf 15 gaat het beter.

Hoe dat misschien komt blijkt als we het onderzoek nader lezen. Het lijkt in te weinig beweging te zitten want frisdrank drinken ze relatief weinig. Nederlandse kinderen drinken dat veel meer. Maar waar kinderen van deze leeftijd in Oost-Europa heel veel bewegen doen ze dat in Italië het minst van heel Europa.

Italiaanse kinderen bewegen het minste van Europa

Ontbijt, avondeten en alcohol

Ondanks de berichten dat kinderen zonder eten op school verschijnen blijkt uit dit rapport dat Nederlandse kinderen het vaakst ontbijten van heel Europa, nagenoeg iedere dag. Italiaanse kids scoren in de middenmoot. Kinderen op de Balkan ontbijten nauwelijks.

Het avondeten is in Italië nog steeds een echte familietraditie die je samen beleeft. Italiaanse kinderen zitten bijna ieder dag met paps en mams aan de dis, bijna het vaakst in Europa. Nederlandse kids scoren ook hoog op dit punt. Dan eten ze trouwens niet zo heel veel groenten. Nederlandse kinderen eten veel meer groenten dan de Italiaanse maar de Belgische kinderen eten het meeste groenten van heel Europa. Toch eens vragen hoe die ouders dat voor elkaar krijgen!

Bij het eten drinken Italiaanse kinderen al snel een glas wijn mee, vooral vanaf 15 jaar. De meeste 15-jarigen drinken minimaal 1 glas per week. Van het drinken worden ze overigens bijna nooit dronken, dit in tegenstelling tot hun leeftijdsgenoten in Oost-Europa.

Italiaanse kids weinig achter de buis

Na het eten gaan de Italiaanse kinderen niet achter de buis zitten. TV kijken doen Italiaanse kinderen het minste van heel Europa. In Nederland juist het meest!

Meer bier en cannabis

Nog een paar opvallende zaken uit het onderzoek. Italiaanse kinderen van 11-15 jaar drinken meer bier dan de Nederlandse leeftijdgenoten. Dat past ook wel in de trend dat bier steeds populairder wordt in Italië. Het Nederlandse softdrugsbeleid is veelbesproken. Het zorgt er in ieder geval voor dat kinderen niet op hele jonge leeftijd blowen. Italiaanse kinderen van 11 tot 15 jaar doen dat vaker.

Geen pestkoppen in Italië

Met het eten zit het wel goed in Italië, dat hadden we ook niet anders verwacht. Ander goed nieuws was dat Italiaanse kinderen het minst gepest worden van alle Europese kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button