NieuwsReceptenSmaken

Zoete aardappeltaart met Parmaham en Robiola-kaas

Parmaham, Prosciutto di Parma, dat is altijd smullen. Het is het lekkerste kontje van Italië wat ons betreft. Met de op traditionele manier gedroogde rauwe ham uit de provincie Parma kan je alle kanten op. Als voorgerecht met meloen is het een klassieker. Maar wat dacht je van deze zoete aardappeltaart?! Buon appetito!

Bereidingstijd: 60 minuten

Ingrediënten (voor vier personen):

Korst

  • 180 g oud brood
  • 70 g boter

Vulling

  • 50 g Parmaham
  • 700 g zoete aardappel
  • 300 g Robiola-kaas (alternatief feta-kaas)
  • 30 ml slagroom
  • 2 eieren extra vierge olijfolie zout en peper

Garnering

  • 100 g Parmaham
  • 3 takjes rozemarijn

Extra nodig

  • taartvorm Ø 20 cm, bakpapier

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 170°C. Schil de zoete aardappelen, snijd ze in schijfjes van 2-3 mm en kook ze 5-6 minuten. Laat ze uitlekken en afkoelen.

Smelt voor de korst de boter en meng met het verkruimelde oude brood. Maak hiervan een bodem in een taartvorm die bekleed is met bakpapier.

Meng voor de vulling de Robiola-kaas met de room en voeg eieren, peper, zout en de in stukjes gesneden Parmaham toe. Giet 1/3 van de vulling in de taartvorm, leg daarop 1/3 van de zoete aardappelschijfjes, voeg zout toe en herhaal. Eindig met een laagje zoete aardappel. Werk af met olijfolie, zout, peper en rozemarijn.

Bak de taart 25 minuten. Zet vervolgens nog 10 minuten onder de grill op 200°C. Haal de aardappeltaart uit de oven, laat even afkoelen en garneer met Parmaham en rozemarijn. Lekker met een glas Chardonnay.

Meer ham

Lees meer over de het rijpingsproces van de Parmaham en hoe het werd gemaakt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back to top button