Italiaanse merenLazioNieuwsRegio'sRomeStedenVakantie

Zes meren rond Rome

De Noord-Italiaanse meren ken je maar ook in het midden van Italië, rond Rome, zijn er meren om prettig te resideren en soms zelfs te kamperen. Dit zijn zes meren rond Rome.

1. Lago Albano

We beginnen met het Lago Albano. Dit is een prachtig kratermeer met helder water en volop water- en zwemvertier. Voor de Romeinen zijn de pittoreske stadjes langs het meer een populair vakantie-uitje. Een van de leukste plaatsjes is Castel Gandolfo. Daar staat ook het zomerpaleis van de paus waar de huidige paus Franciscus trouwens nooit komt. De sobere Franciscus vindt een zomerpaleis maar overdreven luxe. Omdat er toch geld in het laatje moet komen zijn de tuinen niet lang geleden voor publiek geopend.

Aan de andere kant van het meer ligt Palazzolo, een villa die in 1920 werd gekocht door het Engelse College in Rome en waar je nu stijlvol kan overnachten.

Aan de westkant van het meer is een strandje met restaurants en amusement. Vanuit Rome ben je in 45 minuten bij het meer met de trein want het heeft een eigen station (Castel Gandolfo). Vlieg je bijvoorbeeld op Ciampino dan ligt het meer ook om de hoek en vormt het een mooie uitvalsbasis om Rome te bezoeken.

Onze redactie bracht ooit een paar mooie dagen door in Albergo Lucia Pagnanelli met vanuit de kamer een fantastisch uitzicht op het meer, zie foto.

Booking.com

2. Lago di Bolsena

Het strandje van de kleinschalige familiecamping Blu, vlakbij het stadje Bolsena. Hier boeken.

De tweede van de zes meren rond Rome is ook gevormd door een vulkaan. Lang, lang geleden was de Vulsini-vulkaan de veroorzaker van een grote krater waar nu water in staat. Wees niet bevreesd want in tegenstelling tot de Etna slaapt deze vulkaan al sinds het jaar 100 voor Christus. In het meer liggen twee eilandjes en het is omgeven door mooie glooiende heuvels en groen.

Wijnliefhebbers kennen het gebied rond Montefisascone aan de zuidoostkant van het meer van de Est! Est!! Est!!! wijn.

La festa di Santa Cristina

Bolsena is een erg leuk toeristisch stadje met daar omheen een aantal campings, zie ook dit verslag. Rond 24 juli moet je echt een kijkje nemen in Bolsena want dan wordt een groot spektakel opgevoerd waar jong en oud aan meedoen. Het heet La festa di Santa Cristina en is het hoogtepunt van het jaar. Santa Cristina is de beschermheilige van de stad. Ieder jaar wordt haar verhaal op een grootse manier uitgebeeld door middel van levende schilderijen. Dat is een fantastisch gezicht want de hele stad doet mee, van jong tot oud. Verschillende delen van het verhaal worden op een aantal podia in de stad vertolkt terwijl het beeld van Christina door de stad wordt gedragen. Jongens zijn al maandenlang in training voor een gespierde borstkas, de meisjes maken zich wekenlang zorgen over hun haar.

Legende

Het is een fraai feest waar iedereen samenkomt en je als bezoeker de echte Italiaanse sfeer beleeft. 24 juli is de naamdag van Christina (iedere dag van het jaar in Italië heeft een naam). Christina van Bolsena stief in het jaar 304 en wordt niet alleen in de katholieke maar ook in de Oosters-orthodoxe kerk als de Grote Martelares vereerd. Haar afkomst is niet duidelijk. Het zou Tyrus (in het huidige Libanon) of Perzië zijn. De legende gaat dat haar vader haar op 11-jarige leeftijd in het meer wilde gooien omdat ze niet wilde toegeven aan de heidense goden en vasthield aan de bijbel. Ze werd gered door engelen maar uiteindelijk stierf ze toch een gruwelijke dood…

Pittoresk Bolsena
Het haventje van Capodimonte

Capodimonte aan de zuidwestkant van het meer is ook een bezoek waard. Het heeft een leuk haventje en een boulevard langs het strand met restaurantjes en winkeltjes. Bovenop de berg staat het 16e -eeuwse palazzo Farnese. Vanuit Capodimonte kan je met de boot naar het eilandje Isola Bisentina.

3. Lago di Bracciano

Zes meren rond Rome

Het Lago di Bracciano is een van de schoonste meren van Italië want het is een belangrijk drinkwaterreservoir voor Rome. Daarom mogen er ook geen motorboten varen. Zwemmen, zeilen en kanoën is echter geen probleem. Mooie kerkjes en andere historische bezienswaardigheden vind je in de plaatjes ​​Bracciano, Trevignano en Anguillara rond het meer. Campings zijn er ook volop, wij telden er wel tien!

Zes meren rond Rome

Het prachtige 15e-eeuwse kasteel Orsini-Odescalchi in Bracciano is een populaire locaties voor trouwpartijen van welgestelde Italianen. In Vigna di Valle is een luchtmachtmuseum.

4. Lago di Martignano

Zes meren rond Rome

Het Lago di Martignano is het hele kleine en rustige broertje van het meer van Bracciano. Het ligt er vlakbij en ook dit is weer door een vulkaan gevormd. Schoon water treffen we ook hier met schattige strandjes. Dit is echt een plek voor rustzoekers. Er zijn slechts enkele agriturismi rond het meer maar geen campings.

Het meer staat bekend om de sportieve mogelijkheden zoals paardrijden, wandelen, mountainbiken en zwemmen. Je kan ook met een kano of zeilboot het meer op.

We noemen ook nog even Caldara di Manziana, een restant van de Monte Sabatino vulkaan die zeshonderdduizend jaar geleden huishield. Hier borrelen geisers, ruik je het zwavelmoeras en spuit het water uit de plassen af en toe omhoog. Een mystieke ervaring tussen de berkenbossen die goed groeien op de vulkanische grond.

Zes meren rond Rome
Caldara di Manziana

5. Lago di Nemi

Zes meren rond Rome

Het Lago di Nemi is weer het iets kleinere broertje van het Albanomeer. Ook dit is weer een krater van een oude vulkaan. Hier is het rustig, er zijn een paar kleine plekjes waar je te water kan. Het is ongeveer 33 meter diep. Rond het meer zijn geen campings maar wel een paar hotels en B&B’s.

Interessant is dat de Romeinen een tunnel maakten van meer dan anderhalve kilometer om water uit het meer af te tappen voor het gebruik in de landbouw. Een waar meesterwerk.

In de 19e eeuw haalde men twee grote schepen van de bodem die gebouwd waren door de Romeinse keizer Caligula. Ze zaten vol kunstwerken en schatten. De echte schepen gingen na een brand tijdens de Tweede wereldoorlog verloren maar gelukkig zijn er replica’s gemaakt die je kan zien in het plaatselijke museum.

Een andere attractie zijn de grotten rond het meer. Verder noemen we voor de fijnproevers nog even de unieke soort wilde aardbeien dat hier groeit. De oude Romeinen beschouwden het zelfs als afrodisiacum.
Terracina heten ze. Begin juni is in het dorpje Nemi (2.000 inwoners) aan het meer altijd een groot aardbeienfestival.

6. Lago di Vico

Het Lago di Vico is een van de 10 mooiste kleine meren
Een strandje langs het Lago di Vico

Het Lago di Vico is de laatste in deze serie van zes meren rond Rome. Volgens de legende is het Vicomeer gemaakt door de god Hercules, maar in werkelijkheid werd het 100.000 jaar geleden gevormd in een krater van de Vicovulkaan. Het meer ligt tussen meer nummer 2 en 3 van dit artikel. Het natuurgebied is bekend om zijn beukenbos, een van de meest zuidelijke van Europa. Dat kan overleven omdat het gebied hoger gelegen is en daardoor wat koeler dan de omgeving. Het meer ligt op 510 meter boven zeeniveau. De hazelaar en kastanje doet het ook goed en die worden dan ook in grote getale verbouwd rond dit meer.

De fuut is het symbool van het natuurgebied. Er leven veel bijzondere dieren waaronder wilde katten. Aan het meer zijn geen dorpen of steden gelegen maar we zien wel een paar kleine strandjes en restaurants direct aan het water. Een echte camping is er niet maar ‘bij de boer’ mag je wel een tentje opzetten.

De stadjes Ronciglione en Caprarola zijn de moeite waard. In laatstgenoemde ligt de recent gerestaureerde Villa Farnese. Ronciglione werd in 2023 uitgeroepen tot mooiste stadje van Italië.

De stranden rond Rome

Ben je meer van het (drukke) strand dan kan je rond Rome ook prima terecht. Kijk hier voor de leukste stranden vlakbij Rome.

Meer onbekende kleine meren in Italië

Vier je graag vakantie bij een meer dan hebben we een mooi lijstje voor je met meren waarvan je misschien nog nooit had gehoord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button