algemeenNieuwsReceptenSmaken

Recept zelf Nutella maken

Nederland heeft Calvé, Italië heeft Nutella. Het zijn twee topmerken die niet alleen staan voor een traditionele afkomst, maar ook voor zoete broodjes. Eerlijk is eerlijk, ook op de Nederlandse ontbijttafel is de beroemde Italiaanse hazelnotenpasta, tussen de muisjes, boterhamworst en pindakaas, inmiddels een vaste waarde geworden.

Hazelnootpasta ontstond toen aan het eind van de 19e eeuw cacao schaars en duur werd, maar er in Italië wel genoeg hazelnoten waren. Toen werden cacao en hazelnoot vermengd. Nutella bestaat sinds 1964 als onderdeel van het bedrijf Ferrero. De afbeelding op de pot is tot de dag van vandaag ongewijzigd en ook op de karakteristieke vorm van de pot rust een patent.

Goed en slecht nieuws

In tijden van crisis stijgt de verkoop van de potten in Italië. Italianen zijn gek op zoetigheden maar de eerlijkheid gebiedt ook te zeggen dat een broodje met pasta goedkoper is dan dure vleeswaren.
In 2011 kwam het bedrijf minder goed in het nieuws toen de pas 47-jarige topman van het wereldconcern, Pietro Jr. Ferrero, om het leven door een hartaanval.

World Nutella Day

Op 5 februari wordt door Nutellafans al een aantal jaar World Nutella Day gevierd. Nutella is ‘a way of life’ claimen de volgelingen op speciale website waar meer dan 700 Nutella recepten te vinden zijn.Boek

Paola Balducchi ontdekte dat je nog veel meer met Nutella kan doen dan alleen de boterham er mee besmeren. Zij maakte een heuse ‘Nutelliaanse’ bijbel, waarin maar liefst 350 verrassende en smeuïge recepten met veel cakejes, koekjes en zelfs een pizza met Nutella. Het Grote Nutella-kookboek van uitgeverij Gottmer is o.a. bij Bol.com via deze link te koop.

Zelf Nutella maken, het recept

Een potje kopen is leuk, zelf maken nog veel leuker en het is eigenlijk heel simpel. Er zijn meerdere varianten voor huisgemaakte Nutella. Een van de recepten leest u hier (lees meer)

Ingrediënten

  • 60 g Geroosterde hazelnoten
  • 100 g Pure chocolate
  • 100 g Suiker
  • 70 g Boter
  • 70 ml Melk

Bereiding

Maal de hazelnoten en suiker tot een fijn poeder. Voeg de chocolade in kleine stukjes toe en meng het geheel. Smelt het geheel ‘au bain-marie’ (het mag niet koken!) en voeg al roerende langzaam de boter en de melk toe. Als er een mooie crème ontstaat kan het in potjes. In de koelkast is de notenpasta ca 10 dagen houdbaar. Heerlijk over ijs en cake en natuurlijk, de boterham!

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button