Italiaanse dranken en likeurenNieuwsPopulaire artikelenReceptenSmaken

Zelf Limoncello maken. Het recept

Wat is er lekkerder dan een ijskoude Limoncello op een warme zomerse dag?! De citroenlikeur uit Zuid-Italië heeft er de afgelopen jaren een groot aantal Nederlandse fans bij gekregen. Zoet, fris en een pittig portie alcohol zijn de succesnummers. Wil je zelf Limoncello maken. Het recept lees je hier.

Het leuke is dat je Limoncello ook vrij gemakkelijk thuis kan maken. Dan grijp je nooit mis. Wil je zelf Limoncello maken. Het recept lees je hier.

In het recept voor Limoncello gaan de beste citroenen

Recept voor Limoncello

De ingrediënten voor Limoncello zijn op één hand te tellen maar dat is ook meteen de valkuil. De ene citroen is namelijk de andere niet. De meest beroemde Limoncello komt uit de Amalfistreek of rond Sorrento, net onder Napels. Daar groeien citroenen bijna zo groot als meloenen! De smaak is totaal anders dan die van het tenenkrommende en gekkebekkentrekkende zuur dat uit de Hollandse supermarktcitroen komt. Citroenen uit deze omgeving hebben een speciaal IGP keurmerk dat de herkomst garandeert.
Op Sicilië groeien ook veel smaakvolle citroenen aan de bomen. Deze regio produceert 90% van alle Italiaanse citroenen (zie links onderaan).

Alcohol

Neem als het even kan dus citroenen mee deze vakantie als je toch nog gaat. Deze zijn vaak gewoon te koop in de Italiaanse supermarkt. Nog belangrijker om mee te nemen is de alcohol. Want alcohol van 95% is in Nederland moeilijk te verkrijgen en relatief duur, meer dan 30 euro per liter. In Italië staan de flessen gewoon in de supermarkt voor een euro of 17 de liter en de Lidl heeft ze nog goedkoper horen we. Eventueel is België of Duitsland nog een mogelijkheid voor de alcohol die ook daar een stuk goedkoper is.

Tot slot nog een tip van iemand die geregeld in het wintersport Livigno aan de Zwitserse grens bivakkeert. Daar kost 1 liter maar €5,-. Maar dat is belastingvrij…

Weinig ingrediënten, een simpele bereiding en toch heeft iedere Italiaanse familie een eigen recept. Ook de Limoncello’s uit de fabriek smaken allemaal anders. Je zal dus zelf naar eigen smaak moeten experimenteren maar we geven in ieder geval een basisrecept waarmee je aan de slag kan.

Zelf Limoncello maken. Het recept: Ingrediënten

  • 8 tot 10 onbespoten citroenen (geen glimmend wax-laagje). Liefst ‘Sorrentine’, het ras uit de omgeving van Sorrento. Die van de lente-oogst hebben het meeste aroma naar verluidt. Deze zijn vaak gewoon te koop in de Italiaanse supermarkt.
  • 1 liter alcohol 95%
  • 1 liter (bron)water
  • 1 kilo suiker
Zelf Limoncello maken. Het recept
De echte Amalfi-citroenen zijn in veel Italiaanse supermarkten te koop. Ze ruiken en smaken fantastisch.

Bereiding Limoncello

Schil de citroen met een dunschiller en voeg de schillen toe aan de alcohol. Let op dat je alleen de schil gebruikt, niet het witte deel, dat maakt de drank bitter. Haal echt alle velletjes van de schil. Schenkt alles in een (weck)pot en laat het minimaal een week (want je kan natuurlijk niet wachten!), maar liefst twee tot drie, op een donkere plek staan. Af en toe schudden.

Kook na deze periode het water en voeg de suiker toe. Laat het afkoelen. Zeef de schillen (*) uit de alcohol, eventueel met een koffiefilter en voeg het suikerwater toe. Giet alles in flessen en laat het een aantal weken staan. Hoe langer je het laat staan, hoe zachter de smaak. Serveer ijskoud, direct uit de vriezer.

Variaties: Meer water, minder suiker, later zeven en melk.

Als je geen alcohol hebt kan je sterke Wodka gebruiken. Dat is een goed alternatief net als brandewijn. Sommige mensen zoals Isaac in het filmpje hieronder gebruiken meer water in hun recept. bijvoorbeeld 1,5 liter. Anderen gebruiken maar de helft aan suiker (0,5 kg.).  Sommigen voegen nog een paar citroenblaadjes of muntblaadjes toe. Gebruik je te weinig alcohol dan merk je dat vanzelf. Je Limoncello bevriest dan.
Een speciale variant krijg je door het water te vervangen door volle melk, zo ontstaat Crema di Limoncello.

* Volgens andere recepten moet je pas een aantal weken nadat je het suikerwater en de alcohol hebt gemengd de citroenschillen er uit zeven en daarna nog twee weken laten staan.

Zelf Limoncello maken. Het recept
Zelf Limoncello maken. Het recept

Wist je dat?

Citroenen aan een boom groeien? Deze boom draagt vier maal per jaar vrucht, die ieder seizoen een andere kleur heeft. De vruchten in de zomer groeien van juli tot september en zijn groen. In de herfst en winter zijn de citroenen geel, zoals ze in de winkel zijn te vinden. In mei zijn de vruchten bijna wit van kleur en blijven dat dan ook. De citroenboom is de enige bekende boom die vier maal per jaar vrucht draagt!

Zelf Limoncello maken. Het recept
Gebruik de schillen

Video coronacello

Genoeg geschreven, snel aan de slag met je eigen Limoncello della Casa en kijk nog even naar de video van Isaac tijdens de Coronacrisis. Hij maakt thuis Limoncello met citroenen uit de tuin van zijn schoonouders. De video daaronder is een mooie instructie.

Nederlandse Limoncello

Veel Nederlanders maken zelf Limoncello en sommigen doen dat zo goed dat ze er zelfs internationale prijzen mee winnen. Denk eens aan de merken Fiorito en DiGusti maar ook andere thuisschillers maken soms een superieur product. Lees eens over de prijzen die gingen naar Meleo Spirits, LimonTino-Limoncello , Chiesanuova of Koreman’s Limoncello.

Zelf Limoncello maken. Het recept

Zelf Limoncello maken. Het recept

Recept voor Limoncello

Recept voor Limoncello

5 reacties

    1. Van het vruchtvlees heb ik citroenlimonadesiroop gemaakt. Ik heb de citroenen geperst, suikerwater en wat citroenzuur toegevoegd. Door de citroenzuur blijft het langer houdbaar en wordt het iets zuurder. Ik heb ook een variant gemaakt door fijngesneden gember naar smaak toe te voegen aan het citroensap. Dit moet je dan wel even laten trekken. Je vindt voldoende recepten voor deze siroop/siropen op het internet.

  1. als je een liter alcohol met een liter water verdunnen gaat halveer je het percentage alcohol.Dus zit er 47.5 alcohol in je limoncello…is dat niet een beetje veel??

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button