Kunst, film, muziekLiguriëMuziekNieuwsRegio'sVakantie

Zelensky op Sanremo festival via video

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zal via een videoverbinding zijn opwachting maken tijdens de slotavond van het Sanremo Songfestival. Het beroemde liedjesfestijn in de badplaats aan de Ligurische kust, vindt dit jaar plaats van 7 tot 11 februari.

Ook nu is het Ariston theater weer de locatie. 28 artiesten gaan vijf avonden strijden om de felbegeerde hoofdprijs. De winnaar mag (hoeft niet) deelnemen aan het Eurovisie Songfestival in Liverpool.

Naast Zelensky zijn de Amerikaanse Black Eyed Peas een andere bekende gast van het festival. Zij treden op 8 februari op.

Geheel onlogisch is het optreden van Zelensky niet gezien de grote steun van Italië voor het land in oorlogstijd. Oekraïne won mede door het conflict het Eurovisie Songfestival van 2022. Het nummer Stefania van Kalush Orchestra kreeg toen de meeste stemmen. Het festival van 2023 kan echter niet in Oekraïne plaatvinden. Daarom is de Engelse stad Liverpool van 9 tot en met 13 mei het toneel. De Brit Sam Ryder eindigde in 2022 met het nummer Space Man op de tweede plaats.

Sanremo live volgen

Het festival van Sanremo festival is altijd gratis te volgen via een speciale website van de Italiaanse publieke omroep RAI.

Update 2 februari 2023

Het optreden van Zelensky valt niet overal in goede aarde. Critici uit verschillende hoeken menen dat het festivals zich afzijdig moet houden van politiek. Politici en opinimakers bemoeien zich inmiddels met de hoogoplopende discussie. Een petitie om Zelensky is door 85.000 Italianen ondertekend. Vooralsnog houdt de artistiek directeur en presentator van San Remo, Amadeus, voet bij stuk.

Update 7 februari 2023

Na alle kritiek is de RAI toch gezwicht. Zelensky verschijnt niet in beeld maar stuurt een brief die wordt voorgelezen. Lees meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button