Dat alles wat van ver komt extra lekker is, geldt zeker voor onze relatie met Italië. Je moet er namelijk dik 2.000 kilometer voor over hebben om op Sicilië te komen, de grootste regio van het land. Hier vind je niet alleen veel lekkers, maar ook veel moois, ouds en interessants. Maar omdat smaken verschillen, concentreren wij ons dit keer op dat wat Sicilië het meest van alle regio’s onderscheidt: zijn water! Dit zijn de jachthavens op Sicilië.
Met alle respect voor het boeiende landleven – de Etna incluis – ontkom je op het eiland Sicilië niet aan de zee als het sterkste wapenfeit. Immers, met een oppervlakte van ruim 25.000 km2 kun je wel nagaan hoe immens lang de kustlijn van dit eiland moet zijn. Geen wonder dus dat Sicilië voor een belangrijk deel ‘drijft’ op de visserij. Maar het omringende water maakte het eiland in het verleden ook kwetsbaar.
Gelegen in het midden in de Middellandse Zee kende het door de eeuwen heen vele bezetters vanaf zee; Grieken, Romeinen, Arabieren, Spanjaarden… En allemaal lieten ze hun sporen na. Dood en verderf enerzijds, maar ook bijzondere culturele monumenten, tegenwoordig een belangrijke trekpleister voor het toerisme. Die toerist is in de 21ste eeuw overigens steeds meer geïnteresseerd in de combinatie van land- en waterrecreatie. Dat beginnen ook de Sicilianen steeds beter te begrijpen, zo blijkt uit de overwegend ‘blauwe’ pr-campagnes van de laatste tijd. Sicilië is namelijk ook heel veel Ionische, Tyrrheense en Middellandse Zee.
Glinsterende parels
Centraal gelegen tussen Europa en Afrika is het grootste Italiaanse eiland een welkome tussenstop voor menig cruiseschip. Maar ook Trapani, Milazzo en Messina behoren tot de bekende havenplaatsen voor eilandhoppers en overstekers. Daarnaast beschikt Sicilië over rustieke dorpshaventjes voor de lokale visserij en sfeervolle, moderne jachthavens. In die laatste categorie zijn bijzondere ontwikkelingen gaande. In een bijzondere publiekprivate samenwerking hebben de overheid en ondernemers de handen ineen geslagen. Wars van de economische malaise wordt hier wel de portemonnee getrokken met als doel de nautische industrie internationaal op de kaart te zetten.
Met de vlag van het Sicilia Boating Project wordt een indrukwekkende lading gedekt: een keten van moderne jachthavens, voorzien van alle benodigde diensten en faciliteiten. Maar ook producenten in de bootindustrie hebben zich bij het netwerk aangesloten. Het is alsof een stofdoek over het eiland ineens de verborgen Siciliaanse parels prijsgeeft, zowel op het dok als in de havens.
Zeilen rond Sicilië
Met een slordige duizend kilometer kustlijn, driehonderd havens, veertig eilandjes en een ideaal zomerklimaat – de zee is warm genoeg om van mei tot november te zwemmen – is Sicilië bij uitstek geschikt voor een varende kennismaking. Een tochtje rond het eiland gaat misschien wat ver, maar door specifiek te kiezen voor noordwest of zuidoost kun je het zeilen prima combineren met tussenstops in moderne jachthavens of de Eolische, Egadische en Pelagische eilandjes. Daarnaast is een tocht over de Salso, de langste rivier op Sicilië, een aanrader.
Zoals het land ruw en ongerept is, zo biedt ook het kustgebied een rijke variatie aan flora en fauna. Dat is ook een redenen dat duikers hier het diepe blauw verkiezen. Vooral langs de Tyrrheense Zee en het noordelijk deel van de Ionische Zeekust is de kustlijn van Sicilië steil en ruig met baaien, rotsen, kliffen en kapen. Het zuidelijk deel langs de Ionische Zee heeft iets subtropisch met palmen en flamingo’s, die zich hier ook landinwaarts overigens graag nestelen.
In het uiterste westen van Sicilië gaat de kust geleidelijk over in zoutmoerassen en niet veel verder vind je de mediterrane stranden. Tijd dus voor een kokosreep in dit stukje paradijs…
Jachthavens op Sicilië
Marina di Porto Arenella in Palermo is in het bijzonder bedoeld voor internationale gasten en biedt 200 ligplaatsen. De haven beschikt over de meest noodzakelijke servicezaken, van een pinautomaat tot kapsalon. Belangrijker nog is de ligging, want vanuit de haven is de hoofdstad van Sicilië te belopen. Palermo betekent dan ook ‘haven’.
Hoewel er nog maar weinig over is van de prachtige oude stad, doen veel gebouwen en de kleine straatjes denken aan het Midden-Oosten. Een echte aanrader is de markt van Palermo: Mercato Ballarò.
Meer over Palermo.
De Jachthavens van Sicilië
Marina di Ragusa is een vrij nieuwe, zeer moderne jachthaven met ruim 700 ligplaatsen. Een speciale kaai met dertig aanlegplaatsen is voorbehouden aan de plaatselijke vissers. Verder zijn alle faciliteiten aanwezig om zowel passanten als wintergasten onder te brengen. De jachthaven ligt op zo’n twintig kilometer van het barokke stadscentrum, waar de kathedraal, het Archeologisch Museum en het park Ibleo een bezoek waard zijn. Daarnaast is het van hier veertig kilometer rijden naar Syracuse en twintig kilometer naar het strand.
San Pietro op Panarea
San Pietro op Panarea is weliswaar geen jachthaven, maar wel een prima havenplaats, met villa’s en zeiljachten, van waaruit je de Eolische eilanden kunt verkennen. Die liggen trouwens allemaal binnen een afstand van 25 zeemijlen. Alle eilandjes hebben een eigen karakter. Zo heeft Panarea een exclusief nachtleven, Lipari veel Griekse ruïnes en zandstranden, Salina zijn beroemde wijn en Stromboli de vulkaan. Bekijk de nachtelijke uitbarstingen vanaf zee of klim met een gids naar de top; een onvergetelijke ervaring.
Marina di Cala del Sole
Marina di Cala del Sole is letterlijk gebouwd naast de oude stad Licata. Het is dus makkelijk wandelen naar de levendige stad met restaurants en terrasjes. Ook het nieuwe shoppingcenter ligt direct achter de haven. Is 1500 ligplaatsen veel? Dat valt wel mee, want de haven maakt deel uit van een stijlvol villapark voor vakantiegangers. Alle comfort is beschikbaar om wat langer te blijven. Niet ver van de oude stad ligt overigens het Castello di Falconara, dat in het zomerseizoen op afspraak te bezoeken is. Het biedt een prachtig uitzicht over zee.
Marina Yachting Taormina
biedt niet alleen de nodige faciliteiten voor de waterrecreant, de haven vormt ook een goed alibi om het (ei)land te verkennen. Taormina is misschien wel het bekendste toeristenoord van Sicilië, maar laat dat u niet afschrikken. Zeker in het voor- en najaar valt het erg mee met de drukte in deze ‘middeleeuwse’ stad. Sterker nog, zelfs in de winter is het hier goed toeven. Klassiekers zijn de Etna, de Corso Umberto, de Wunderbar en het Griekse theater. Terug aan boord raden wij u aan te varen door de Straat van Messina.