Mina: la più grande voce italiana
Door: Harm Jaap Hartmans
Was het een promotiestunt voor haar nieuwe cd Piccolino? Of wist Mina echt niet wie haar anoniem dat prachtige Questa Canzone als demo had toegestuurd? In 2011 plaatste Mina op haar website en via Facebook (meer dan 1 miljoen likes!) een oproep aan de componist om zich bekend te maken. Drie dagen later werd duidelijk dat ene Mario Nobile het nummer al in 1971 had geschreven en het haar destijds op een cassettebandje had toegestuurd.
Het is een mooie illustratie van hoe groot Mina (geboren op 5 maart 1940) destijds als artieste was en na al die jaren nog steeds is. Mina staat op eenzame hoogte. Een eenzaamheid waarvoor ze overigens zelf heeft gekozen. In 1978 stopte ze abrupt met optreden en sinds die tijd leeft ze teruggetrokken in het Zwitserse Lugano.
Mina’s website vermeldt zonder enige valse bescheidenheid: “Mina is de grootste Italiaanse stem. En dat niet alleen. Voor de Italianen is Mina een icoon gelijkwaardig aan andere “merken” die staan voor buitengewone kwaliteit in de wereld, zoals Ferrari of Fellini.”
Een Italiaanse muziekcriticus schreef over haar: “door Mina, werd een woord het woord, een melodie de melodie”. Geen wonder dat vele componisten graag willen dat Mina hun nummers zingt. Ze hoeven niet te wanhopen, hoogstens wat geduld hebben (al is veertig jaar natuurlijk wel wat veel), want Mina is nooit gestopt met het maken van platen. Integendeel. Vanaf de jaren zestig tot nu verschijnt er ieder jaar ten minste één nieuw album van Mina.
Een stijlicoon van bijna mythische proporties
Het is alleen al de moeite waard om de hoezen te bekijken. Sinds zij koos voor een leven buiten de schijnwerpers, kregen ontwerpers de vrije hand om met haar beeltenis als uitgangspunt nieuwe imaginaire Mina’s te creëren. Ze werd zo een stijlicoon van bijna mythische proporties, leeftijdsloos, zoals ook haar stem al die jaren even sterk en vitaal bleef.
Mina’s stem is van een ongekende veelzijdigheid. Ze begon haar carrière ooit als de eerste Italiaanse rock ‘n’roll zangeres. Na haar eerste nummer 1 hit Tintarella di Luna kreeg ze bijnamen als Regina degli Urlatori (Koningin van de Schreeuwers) en Tigre di Cremona (Tijger van Cremona). Maar al snel liet ze in televisieshows zien dat haar stem zich leende voor iedere muzikale emotie en stijl. Er werden zelfs speciaal voor haar nummers geschreven waar ze haar virtuositeit in kwijt kon, zoals Brava, (zie Youtube onderaan artikel). Ook het populaire Se telefonando, dat Ennio Morricone voor haar schreef, vereist een zangeres met een flexibele stem die snel van register kan veranderen.
In de jaren zestig wist Mina in Italië geregeld de Beatles van de eerste plaats te houden. Ze werd ook al snel een internationale ster. In Duitsland had ze een grote hit met Heisser Sand, een nummer dat in Nederland bekend werd door Anneke Grönloh. In Nederland is Mina overigens nooit erg succesvol geweest. Haar grote hits werden hier bekend door andere artiesten, zoals Parole Parole door Dalida en Alain Delon en Grande, Grande, Grande door Shirley Bassey.
Boycot
In de beginjaren botste Mina geregeld met het meer conservatieve deel van Italië. Ze werd meerdere malen door de RAI televisie geboycot, maar telkens weer kon ze op het scherm terugkeren, juist omdat ze zo geliefd was bij het publiek. Dergelijke episodes maakten haar ook sterker. Ze groeide in de jaren zestig uit tot een zelfbewuste diva die haar charmes ook graag gebruikte om een beetje te provoceren. Girlpower, emancipatie, uitdagende en zwoele teksten kenmerken de Mina van die tijd.
Componisten boden haar steeds meer nummers aan die niet alleen op haar stem, maar ook echt op haar (lange) lijf en persoonlijkheid waren geschreven. In de jaren 1969-1973 leidde dit tot de zeer succesvolle samenwerking met het beroemde duo Mogol-Battisti. Dat waren echt de gloriedagen van haar carrière. Maar ook haar lange studioperiode vanaf 1978 kent vele hoogtepunten, zoals het prachtige album Dalla Terra uit 2000 met stemmige religieuze liederen.
Luister!
Luister naar haar albums, je zal dan snel begrijpen waarom Italianen haar op dezelfde hoogte plaatsen als Fellini of Ferrari. In Nederland zijn al die cd’s helaas nauwelijks of niet te krijgen. Wie niet in staat is om binnenkort een cd-zaak in Italië te bezoeken, raden we hier dan maar aan om op Spotify op zoek te gaan naar Mina. De meeste van haar albums zijn daar wel te beluisteren.
Mocht je zelfs zo geïnspireerd raken dat je een lied voor haar componeert, stuur dan gerust een demo naar Mina op. Want wie weet maakt zij er vroeger of later de ultieme versie van.
150 miljoen verkochte platen
Mina heeft al meer dan duizend nummers opgenomen, 110 albums gemaakt en 150 miljoen platen verkocht. Ruim zeventig singles van haar bereikten de Italiaanse hitparades. Wie in een Italiaanse platenzaak zoekt onder de M van de Artisti Italiani, stuit op meerdere bakken vol met Mina-cd’s.
In 2014 wordt haar nieuwste nummer door de RAI gekozen als muziek rond het uitzendingen van het WK Voetbal.
Najaar 2016 scoort ze wederom, samen met Adriano Celentano, het best verkochte album van het jaar in Italië.
Carla Bruni
Carla Bruni (vrouw van de Franse ex-president Nicolas Sarkozy) eerde Mina in 2018 door in haar huid te kruipen voor de cover van de Italiaanse Vogue.
Mina op de Nederlandse TV!
Najaar 2012 lanceerde Dolce & Gabbana een nieuw TV reclame in Nederland met de muziek van Mina die de beelden tot grote opduwen. Lees meer
Grande, grande, grande (Bekend geworden door Shirley Bassey’s “Never Never Never”)
https://www.youtube.com/watch?v=hHEj6gU7beo
Ancora
Amor Mio
https://www.youtube.com/watch?v=26AL1MimpsE