Workation Italië. Buon Lavoro!
Italië is een heerlijk vakantieland. Maar met alle respect voor de cityhoppers, strandgangers en rondtrekkers, wist je dat er steeds meer langblijvers in Italië zitten? De nomade is terug, met een overvolle koffer, laptop en… werk aan de negozio.
Het fenomeen workation is een term van deze eeuw, maar vond een vliegwiel in corona. Geconfronteerd met de lockdowns van de overheid stuurde het bedrijfsleven ruwweg een kwart van zijn werknemers naar huis. Het ongemak van het isolement en geklooi met de zoom-meeting in den beginne werden opvallend snel ingeburgerd. Het had zelfs wel iets, zo’n pantoffeloverleg in je onesie via de laptop. Sterker nog, menig afstandswerker vond in de nieuwe module een alibi om niet meer terug te keren naar kantoor en zelfs het thuisbureau (lees: keukentafel) in te ruilen voor een flexplek, waar ook ter wereld. Waarom zou je dag in-dag uit fileren naar Amsterdam of de Hollandse herfst uitzitten in je appartementje als je hetzelfde werk kunt doen vanuit Bologna? Of Rome? Met alle technologische ontwikkelingen en de open-minded instelling van bedrijven wordt Italië een tweede thuis.
Jonge mensen
Sinds corona hebben al duizenden (overwegend jonge) Nederlanders de stap gezet. Zij leven en werken als freelance digital nomads in Italië. Exacte aantallen zijn niet te geven, want het nomadeleven is een vrij en flexibel begrip, maar de Italiaanse steden die het meest in trek zijn, zijn Rome, Milaan, Florence, Turijn en Napels.
Mick van Zadelhoff begrijpt de ‘vakantiewerkers’ als geen ander. Hij ging ze voor en biedt online ondernemers hulp bij hun avontuur, onder meer via demodernenomaden.nl. “Veel reizen is natuurlijk niet gratis; je zult dus geld moeten verdienen. Sommige mensen sparen dit van te voren, anderen kiezen ervoor om een online inkomen te hebben terwijl ze op pad zijn. Het inkomen dat je verdient als zzp’er is volledig afhankelijk van je inzet. Veelal gaat het daarbij om werk dat je als zelfstandige doet en niet in een uurloon op contractbasis. Dat is vaak niet erg stabiel, namelijk. Wat goed loont op afstand zijn banen als online trainer, advertising en design, maar ook als schrijver, boekhouder of yogadocent kun je vanuit Italië prima je geld verdienen.”
La Dolce vita!
Met ‘la dolce vita’ als alibi kozen veel nomaden zoals gezegd voor werken vanuit Italië. Er is zelfs een run ontstaan op steden als Milaan en Rome, waar veel freelancers uit den vreemde zich inmiddels ook hebben verenigd. Die internationale belangstelling, met name in voor- en najaar, is de hotellerie niet ontgaan. Veel hotels hebben hun prijzen voor een longstay verhoogd en ook verhuurders slaan een slaatje uit de nomadevlucht.
Er zijn overigens ook hoteliers, met name buiten de grote steden, die het in de stillere maanden op een betaalbaar akkoordje willen gooien. Italië biedt overigens ook verschillende accommodatie- opties voor een workation, waaronder coworking-ruimtes, gedeelde werkruimtes en flex-kantoren. De ervaring leert dat de internetsnelheid niet overal gelijk is en al helemaal niet zo snel als in Nederland, zo klinkt de kritiek. Check dat voordat je een lang verblijf vastlegt. Niet alleen het nomadeleven zelf is populair, verslag uitbrengen evenzo. Honderden ondernemers delen hun ervaringen, al dan niet in een groep, via het internet en sociale media.
Hulp
Er zijn ook ondernemers die twijfelende collega’s over de drempel helpen. Zo trok Mariët Bloemendal ooit haar stoute rode schoentjes aan om te vertrekken naar Bolsena. “Ik krijg geregeld de vraag of er geschikte workationmogelijkheden zijn in Bolsena en of ik ze dan zou kunnen begeleiden. Het antwoord is volmondig JA! Aan de stad ligt het niet, want Bolsena (Lazio) is met zijn kleine pleinen, bijzondere monumenten en hartelijke inwoners echt een heerlijk thuis in Italië. Ik wil graag net zo hartelijk zijn voor andere ondernemers uit Nederland die het nomadeleven willen ontdekken, maar nog een beetje onzeker zijn. Dus: zou je digitaal, als freelancer, ondernemer of werknemer, kunnen werken vanuit Italië, kom het dan een tijdje uitproberen in Bolsena. Ik zal zorgen voor de hele infrastructuur, zodat zij zich kunnen storten op hun werk en tussen de bedrijven door worden opgenomen in de gemeenschap.” (zie volgderodeschoentjes.nu)
Workation in Puglia
Ook Esther Jacobs ging het avontuur aan en biedt nu een soortgelijk avontuur als coach, maar dan wel in Puglia. “Ceglie Messapica heeft een rijke historie en is al 3000 jaar continu bewoond. Het leven is hier heel relaxed. De inwoners vormen een hechte gemeenschap en omdat er nauwelijks toeristen zijn, krijg je als nomade de nodige aandacht. Het dorp heeft trouwens een kleine honderd restaurants, dus verhongeren zal niet lukken, haha. Maar workation is voor mij echt de perfecte mix tussen co-working, co-living, remote work en vakantie. Ja, dat gun ik anderen ook.” (Meer informatie over een proefmaand remote werken en wonen in Puglia vind je op estherjacobs.info.)
Goede voorbereiding van je workation
Workations zijn meestal eenvoudig te organiseren, omdat er weinig voor hoeft te worden geregeld. Daar staat tegenover dat workations in verhouding duurder uitvallen dan langere reizen, omdat je in een kortere tijd meer geld uitgeeft. Buiten de stad ben je minder duur uit voor hetzelfde comfort.
Belasting en verzekeringen
Verblijf je langer dan 183 dagen in een ander land, maar blijf je voor je Nederlandse werkgever werken? Dan kun je dit zien als een (tijdelijke) verhuizing, waarvoor veel meer gereld moet worden. Wil je voor een langere tijd naar het buitenland, maar niet officieel verhuizen? Houd dan goed in de gaten of dit invloed heeft op je fiscale rechten en plichten. In de meeste gevallen geldt de 183-dagenregeling. Overschrijd je het aantal dagen? Dan kan het zijn dat je in beide landen belasting moet betalen. Ook de rechten en plichten van je werkgever kunnen veranderen wanneer je voor langere tijd naar het buitenland vertrekt, vooral als deze in het land van je bestemming ook een kantoor heeft. Het kan er bijvoorbeeld toe leiden dat je bedrijf dan in allebei de landen belasting moet betalen.
Check ook of je goed verzekerd bent wanneer je vertrekt. De hoofdregel is namelijk dat je als werknemer sociaal verzekerd bent in het land waar je werkt. Ook hierbij geldt dat er weinig aan de hand zal zijn als je voor kortere tijd vertrekt. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, kan thuiswerken vanuit het buitenland financiële voordelen opleveren. Nederland is namelijk een relatief duur land. Maak daarom een financieel plan met je verblijfs-, leef- en reiskosten.
Oh ja, het is belangrijk dat je in gesprek gaat met je werkgever voordat je naar het buitenland vertrekt, zeker als je van plan bent om voor langere tijd weg te gaan. De ‘baas’ mag namelijk bezwaar aantekenen tegen je plan. (Bron: Indeed.com)