ApuliëHuizenNieuws

Wonen in een Trullo

De regio Apulië, Puglia in het Italiaans, vormt de hak van de Italiaanse laars. Ver van Nederland en onbekend bij de meeste Italiëgangers. Toch is ook deze regio, met zijn door de witte huizen soms Grieks aandoende stadjes, zeer de moeite waard om te bezoeken. Je wonen in een Trullo!

Apulië kent vele bezienswaardigheden waarvan de lange kustlijn, met de mooiste stranden en het helderste water van Italië, misschien wel de meest aantrekkelijke is. Maar de regio staat ook bekend als een van de grootste wijn- en olijfolieproducenten van Italië en er komt veel graan voor pasta vandaan. Onder andere van het bekende merk De Cecco. Il Giornale kan uit eigen ervaring vertellen dat net als overal in Italië ook hier de keuken voortreffelijk is.

Een zee om van de dromen in Apulië

Trulli

Een van de meest bijzondere trekpleisters zijn de Trulli. Merkwaardige ronde huisjes met een kegelvormig dak. De Trulli zijn al eeuwenoud en worden nog steeds bewoond. Je komt ze nergens anders ter wereld tegen en daarom is het stadje Alberobello, de Trulli-hoofdstad met wel 1.500 exemplaren, door UNESCO als werelderfgoed bestempeld. Geen van de Trulli is gelijk aan elkaar en er zijn dan ook zeer veel verschillende soorten en maten. Trulli zijn volledig van steen gemaakt en hebben muren van soms wel 1,5 meter dik. Dit heeft het voordeel dat het in de warme Italiaanse zomers koel blijft en ‘s winters zorgt het voor isolatie tegen de kou. In de streek tussen de stadjes Alberobello, Martina Franca, Locorotondo en Cisternino vindt men de Valle d’Itrea. Hier komen de Trulli in al hun schoonheid veelvuldig voor. Het glooiende landschap is bezaaid met kleine percelen grond met daarop de Trulli.

Ontstaan

Niemand weet echt hoe de Trulli ontstaan zijn en dat maakt ze alleen maar geheimzinniger. Men legt een relatie met de koepelvormige crypten uit de Griekse oudheid. Deze ronde grafvorm heeft zich onder invloed van de Griekse cultuur in het Middellandse Zeegebied sterk verbreid, met name in Zuid-Italie en ook in de streek van Apulië. De inwoners richtten daar grafheuvels op van platte kalkstenen, dezelfde als voor het dak van de Trulli worden gebruikt.

Later werden de stenen ook gebruikt om er schuurtjes en schuilplaatsen van te maken en zo ontwikkelde de Trullo zich verder naar verluidt. Eerst werd er een Trullo gebouwd met een vertrek en vervolgens werden en vertrekken aan vastgebouwd met ieder een eigen kegeltje. Meerdere Trullo vormden zo een Trulli.

Behalve de ronde vorm dankt de Trullo zijn naam waarschijnlijk eveneens aan het Grieks. Deze taal kent namelijk het woord ‘θολος’ (=tholos), hetgeen koepel betekent. In de oudheid was de tholos een bekende woonvorm: een primitief woonverblijf opgebouwd uit stenen, die vanaf de grond in concentrische cirkels los op elkaar gestapeld werden en die op de top eindigden in een bolle koepel.

Eten, overnachten en wonen in een Trullo

Alberobello is dus de Trulli-hoofdstad. Er zijn winkeltjes, restaurants en er is een hotel in de Trulli. De blik op het stadje vormt een tapijt van kegeldaken met vreemde witte tekens. Sommige Trulli zijn volledig gemoderniseerd en van alle gemakken voorzien.

Een enkele keer worden ze te koop aangeboden en dan koop je natuurlijk een uniek (tweede) huis.

Wonen in een Trullo

6 reacties

  1. Geachte redactie,

    Ik moet Peter gelijk geven,en ook de redactie maakt wel eens een foutje kan gebeuren.
    Maar je gebruikt in de tekst het woord pasta en niet het graan voor de pasta dus kun je zo’n opmerking van Peter verwachten en moet je je niet verschuilen achter Riomare.
    Klein detail redactie, verder complimenten voor de leuke site.

    Gr. Gert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button