Kunst & CultuurKunst, film, muziekNieuws

Wilde Hollandse kunstenaars in Rome

De Bentvueghels noemden ze zich. Vrije Nederlandse kunstenaars die naar Rome waren getrokken om daar de boel op stelten te zetten. Het Centraal Museum in Utrecht wijdt een mooie tentoonstelling aan dit gezelschap vol wilde haren.

De tentoonstelling De Bentvueghels. Een berucht kunstgenootschap in Rome, vertelt het bijzondere verhaal van een groep kunstenaars uit de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden, die zich omstreeks 1620 in Rome verenigden in de kunstenaarsgroep De Bentvueghels. De opvallende naam van deze groep ontleent zich aan hoe de leden zichzelf zagen; namelijk als een groep kleurrijke vogels. Met hun rituelen en gebruiken parodieerden zij de twee officiële ‘heilige huisjes’ van Italië: de Rooms-Katholieke Kerk en de Accademia di San Luca. Er werd gefeest en gedronken door de landgenoten, maar de bindende factor was het schildersvak.

Club

De Bentvueghels was een club waar je niet zomaar bijkwam. Je moest eerst een ontgroeningsritueel ondergaan. Zo moest je onder andere een feestmaal voor de groepsleden organiseren. Zoals dat in veel vriendengroepen gaat gaven ook deze mannen elkaar bijnamen. Zo was Krabbetje een schilder met vergroeide vingers.
Feestvieren, vrouwen, drankgelagen. Het was het leven van de kunstenaars die alles uit hun Romeinse tijd haalden. Tijdens de bacchanalen kliederde men ook lekker op de muren. Deze ‘graffiti’ is te zien tijdens de tentoonstelling.
Gezongen werd er ook. De club heeft eigen liedjes. ‘Chi nasc[e] matto no guarisce no gaurisce mai no guarisce m[ai]’ oftewel ‘wie gek geboren is, geneest nooit’.

Toch werd er ook nog gewerkt tussen al het feesten door. De groep trekt er graag op naar het groene Tivoli, net buiten Rome. Sommigen maken als ze al lang en breed weer in Nederland terug zijn nog werk van de omgeving die hun toen inspireerde.

Info

De Bentvueghels. Een berucht kunstgenootschap in Rome, is tot en met 4 juni 2023 te zien in het Centraal Museum in Utrecht. Meer info

Wilde Hollandse kunstenaars in Rome

Wilde Hollandse kunstenaars in Rome

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button