NieuwsSmakenWijn

Wijngids Italië. ontdekkingstocht langs alle wijnstreken

De eerste en enige Nederlandstalige wijngids van Italiaanse wijnen

Italië is een van de oudste wijnlanden ter wereld. Men maakt er al zo n zesduizend jaar wijn en is samen met Frankrijk de grootste wijnproducent ter wereld. Toch wordt er relatief weinig Italiaanse wijn gedronken, wellicht omdat het wijnaanbod zo breed en divers is. Verspreid over het land liggen honderden gebieden waar wijn wordt gemaakt, veelal van voor ons onbekende druivenrassen die alleen in Italië voorkomen. Het is dus soms lastig kiezen.

Italië-kenner Marie Florence van Es debuteerde in 2014 met haar boek ‘ Langs de wijngaarden in Italië’ en beschrijft in haar nieuwe  boek ‘Wijngids Italiëontdekkingstocht langs alle wijnstreken ‘over oude druiven, nieuwe technieken en wijnen met een verhaal. Alle wijnstreken, van Noord naar Zuid en van Oost naar West, komen uitgebreid en overzichtelijk aan bod. De wijnen gemaakt van autochtone Italiaanse druiven krijgen speciale aandacht. Italië heeft bijna vierhonderd autochtone druivensoorten die meestal alleen in een bepaalde wijnstreek groeien.

Veel van deze druiven waren in de vergetelheid geraakt en sommige waren bijna uitgestorven. De belangstelling voor dit bijzondere Italiaanse erfgoed is de afgelopen jaren enorm toegenomen. De beschrijving van kwaliteitswijnen met streek- en  landkaarten, een overzicht van oogstjaren, de beste wijnen per streek en regio, veel gebruikte wijntermen, trefwoordenregister  en belangrijkste wijnhuizen maken dit boek tot een overzichtelijk, informatief en  onmisbaar naslagwerk voor wijnliefhebbers en vakantiegangers.

Marie Florence van Es studeerde Italiaans en werkte als diplomaat in Rome. In de loop der jaren is ze gefascineerd geraakt door Italiaanse wijn. Omdat ze vond dat wijncursussen in Nederland weinig aandacht besteedden aan Italiaanse wijn, volgde ze een speciale opleiding. Dat deed ze bij de Italiaanse Sommelier Associatie (AIS). In Nederland is ze inmiddels één van de experts op het gebied van Italiaanse wijn.

Wijngids Italië – ontdekkingstocht langs alle wijnstreken

Hier bestellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button