NieuwsSmakenWijn

Wijnfraude bestrijden met DNA-profiel

Dat je in Italië overal nagemaakte merktassen, zonnebrillen en kleding kan vinden is bekend net als de Napolitaanse valsemunters. De nieuwe trend is al enige tijd nep-voedsel. Met buffelmozzarella wordt gerommeld en op potjes met een mooi biologisch logo kan voedsel zitten dat nooit een rupsje heeft gezien vanwege de chemische bestrijdingsmiddelen. Onlangs was er nog een grote wijnfraude met wijnen van het landgoed van de wereldberoemde tenor Andrea Bocelli.

Onderzoekers van het Instituut voor Bio-wetenschappen in Palermo menen nu een revolutionaire methode te hebben gevonden om wijnfraude uit te sluiten door het wijn-DNA in kaart te brengen. Hiermee kan in de toekomst de exacte oorsprong van landbouwproducten getraceerd worden. In het geval van wijn gaat het dan om de wijnrank en de kwaliteit van de gebruikte gist in de fermentatie van de most. De onderzoekers zijn begonnen met Malvasia, Muscat en Nero d’Avola druiven. Zeven Siciliaanse wijnmakers laten hun wijn genetisch in kaart brengen. Met slechts een paar druppels zijn de resultaten al na een half uurtje bekend.

Genetische code van de wijn

Analisten identificeren kort gezegd de genetische code van de druivensoorten waarvan de wijn is gemaakt en vergelijken die met die met de gegevens op het etiket.

De onderzoekers willen in de toekomst graag apparatuur aan de politie leveren waarmee snel gecontroleerd kan worden of de inhoud van de fles klopt met het etiket.

Wijn is vandaag de dag niet alleen een economisch belangrijk product, het vertegenwoordigt tevens de historie van een land en de cultuur. Wijn is cultureel erfgoed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button