Eind oktober begon voor het 15e jaar de druivenoogst in Pompeï. De oogst is onderdeel van een langlopend experiment om de wijn van toen, in de huidige tijd opnieuw te maken. Zo wordt de smaak na 2000 herbeleefd. In 79 na Christus werd Pompeï verwoest door een vulkaanuitbarsting van de nabij gelegen vulkaan Vesuvius.
De druiven groeien op hetzelfde terrein als waar ze in de oudheid groeiden. De wijn is gemaakt met de lokale Piedirosso en Sciascinoso druiven en wijnbouwtechnieken uit de Romeinse tijd. Hij is vernoemd naar de Villa dei Misteri, een vooraanstaand gebouw in de stad, beroemd vanwege fresco’s.
100 euro per fles
Meer dan 100 euro tellen exclusieve restaurants neer voor een fles. Vijf procent van de opbrengst vloeit terug naar het experiment. Om zo dicht mogelijk bij het origineel te blijven, bestudeerde experts talrijke teksten van Plinius de Jongere, uit de 1e eeuw na Christus. Dat was een prominent politicus en schrijver. Ook liet de Luicius Junius Moderatus veel kennis na. Hij was een Romeinse soldaat wiens liefde voor de landbouw groter was dan het militair geweld. Veel informatie kwam ook van de schilderingen van de druivenoogst op de muren van prominente huizen in de stad. Daarop is vandaag de dag ook nog een oude wijnpers te zien.
Het idee om de druiven opnieuw te gaan verbouwen is een idee van wijnmaker Antonio Mastroberardino. De flessen dragen daarom zijn naam.
De vulkaangrond van de Vesuvius is de bron van meer smaakvolle producten. Lees bijvoorbeeld over de Piennolo tomaatjes die op de hellingen van de Vulkaan groeien.
Op de vulkanen van de Eolische eilanden maken ze zeer speciale wijn.
Wijn uit Pompeï moet oude smaak doen herleven
Wijn uit Pompeï moet oude smaak doen herleven