Italiaanse restaurantsNieuwsSmaken

Wij bepalen wat ‘al dente’ is en niemand anders!

Restaurantgidsen, we krijgen er geen genoeg van. Met veel belangstelling kijken we steeds weer uit naar de prestaties van de Italiaanse restaurants. Vanmiddag presenteerden de Italiaanse Kamer van Koophandel en uitgever DSV Media een geheel nieuwe gids, A Tavola. Maar er werd een ook een plan ontvouwd dat moet leiden tot een betere kwaliteit in de Italiaanse horeca.

Kamervoorzitter Roberto Payer, die nog glimde van trots na zijn presidentiële onderscheiding vorige week, nam het eerste exemplaar van A Tavola in ontvangst. Even daarvoor legde hij een nieuw initiatief uit waarbij het Italiaanse culinaire opleidingsinstituut Alma, de Italiaanse restaurants in Nederland gaat helpen om de kwaliteit van de keuken te verbeteren en authentiek Italiaans te koken. “Want wij bepalen wat ‘al dente’ is en niemand anders!” riep Payer gepassioneerd uit.  De voor een deel met Italianen gevulde zaal knikte instemmend en voor een van de aanwezigen was het emotionele moment aanleiding het Italiaanse volkslied via de telefoon luid ten gehore te brengen. Meezingende Italianen met de, wat ons betreft, mooiste nationale hymne in een stijlvol Amsterdams grachtenpand maakte de presentatie bij voorbaat geslaagd.

Interessant was ook de samenwerking met beoordelingssite Iens en het opleiden van keurmeesters die de kwaliteit gaan controleren. In december start Iens de wervingsactie. Als u dus meent verstand te hebben van de authentieke Italiaanse keuken dan is het belangrijk dat u Iens daarvan op de hoogte brengt.

A Tavola
Maar er zag dus ook een nieuwe gids het licht, bedoeld om de betere Italiaanse restaurants te promoten want zoals de uitgever stelt: “Ondanks het feit dat de Italiaanse keuken de populairste buitenlandse keuken in Nederland is, zijn serieuze beoordelingen van Italiaanse restaurants nauwelijks te vinden en is niet duidelijk waar je ‘echt Italiaans’ kunt eten”.

Daar menen we toch een kleine kanttekening bij te moeten plaatsen want op deze site en in ons gedrukte krant plaatsen we al bijna twee jaar Italiaanse toprestaurants die onderscheiden zijn door de Accademia Italiana della Cucina en Ospitalità Italiana. En gisteren las u nog wat de rapporteurs van de Lekker vonden van de prestaties van de Italiaans kokende chefs.

Maar ieder initiatief dat bijdraagt aan de verbetering van Italiaans eten in Nederland juichen we natuurlijk van harte toe. De gids telt een voor Alfa Romeo-liefhebbers aansprekend aantal van 159 restaurants onderverdeeld in ‘brons’ (119), ‘zilver’ (30) en het predikaat ‘goud’(10). Deze, in de gids als ‘toprestaurants’ aangeduide eetgelegenheden, vindt u onderaan dit artikel.Acquavite in Naarden Vesting
Het fraaie interieur van Acquavite in Naarden Vesting.

Niet getest
De kwaliteit van het eten, ambiance, bediening en prijs is niet structureel door de makers van de gids getest. De waarderingen zijn gebaseerd op ervaringen van de uitgever, van ‘professionals’ en consumenten zo lezen we in de inleiding. Ook zijn de keurmerken zoals zojuist genoemd gebruikt om tot een afgewogen lijst te komen. Dan valt op dat de Italiaanse pareltjes die Lekker schaart tot de beste 16 Italiaanse restaurants van het land, Luce, Da Luca en Acquavite in Naarden (in Noord Holland) in A Tavola slechts met ‘brons’ worden onderscheiden. Ook het bij andere verkiezingen steevast in de top 10 verkerende Ortica in Best, wordt niet als Italiaans toprestaurant aangeduid.
In de fraai uitgevoerde gids lezen we verder leuke interviews met Italiaanse chefs, informatie over Italiaanse keurmerken en wijn en een overzicht van goede Italiaanse delicatessenwinkels per provincie.

De gids is de moeite waard voor de echte Italiëliefhebber, voor de prijs van € 15,- hoeft u het niet te laten. A Tavola is te koop in de boekhandel en via www.desmaakvanitalie.nl/webshop.

Binnenkort maken we voor u een samenvatting van alle Italiaanse restaurants die genomineerd of onderscheiden zijn door een van de vele verkiezingen, gidsen en beoordelingssites. Blijf op de hoogte via onze Facebookpagina, Tweets of digitale nieuwsbrief.

Lees ook de bevindingen van de GaultMillau 2013.

De beste Italiaanse restaurants van Nederland van A Tavola.

 • perBacco, Heerenveen
 • Il Campanile, Markelo
 • Da Giulio, Arnhem
 • Zilli, Arnhem
 • Mediterraneo, Maastricht
 • Bellini, Amsterdam
 • Incanto, Amsterdam
 • Roberto’s, Amsterdam
 • Segugio, Amsterdam
 • Toscanini, Amsterdam

2 reacties

 1. Het bekruipt mij het gevoel dat de makers van het boek “a tavola” niet alleen niet-structureel te werk zijn gegaan, maar dat ze zelfs niet de moeite hebben genomen om in de beoordeelde restaurants een kijkje te gaan nemen.
  Dit gezegd hebbende, wil ik de experts op mijn kosten bij “Ortica” uitnodigen, waar sinds een halfjaar een italiaanse sterchef kookt (Piercarlo Zanotti), teneinde hun bevindingen te horen….al is het maar van kritische noten te mogen leren.

 2. Dovrebbero broibire queste false pizzerie e ristorante con nome Italiano,perchè non c’anno nulla da fare con la qualità Italiana.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button