Wie opent de eerste Gnoccheria of Polentaria?
De Pizzeria en Gelateria is al even bekend net als keten Spaghetteria die een mooie naam vond maar ook echt Pappardelle en Ravioli serveert. In heel Italië concentreren 13 restaurants zich op een andere klassieker uit de Italiaanse keuken, de Gnocchi. Dat werden vanzelfsprekend Gnoccheria’s die alle vormen en varianten van het aardappelgerecht aanbieden. Wij kennen ze van knikker tot formaat pingpongbal, die onze redactie een keer in een Noord-Italiaanse berghut werd gepresenteerd.
Gnoccheria East Village in New York probeert het buiten Italië als een van de enkelingen met de naam van dit gerecht maar speelt wel een beetje vals. Het heeft maar drie Gnocchigerechten op de hele kaart staan. In Australië zagen we in Sydney restaurant L’Olio La Gnoccheria het 19 jaar lang beter doen met een mooie lijst varianten. Zij serveerden ook pompoengnocchi en zwarte gnocchi gekleurd met inktvis. Helaas sloot dit restaurant eind 2024 de deuren.
Gnocchimachine
Het in Nederland wellicht wat onbekende en ondergewaardeerde gerecht verdient een groter publiek vond ook Sophie van Barneveld van restaurant Nonna’s in Doorn. Ze schafte een paar jaar geleden in Zwitserland een echte gnocchimachine aan, volgens haar als eerste in Nederland. Met veel succes rolden de balletjes uit de machine nadat die een kant-en-klare zak van het basismateriaal te verwerken kreeg. Gasten waren erg enthousiast over de vers ‘gedraaide’ aardappelballetjes maar toch besloot ze ermee te stoppen. De productie kostte uiteindelijk te veel tijd maar het belangrijkste was dat de grondstof voor de machine niet meer in kleinere hoeveelheden te krijgen was.
Polenta van de tap

Noord-Italië kent een paar Polenteria’s waar je rustig kunt zitten maar twee jaar geleden begon Angelo Tortorelli na een lange horeca carrière een Polenta take-away concept. Zijn oma roert nog een uur in de koperen ketel voordat het voedzame maisgerecht echt lekker is maar daar had Angelo geen tijd voor. Hij kocht voor zijn bergrestaurant in Morgex (Valle d’Aosta) een net nieuwe polentamachine en produceert op deze manier razendsnel bordjes ‘van de tap’.
Volgens fabrikant Agritech is het nu mogelijk om Polenta als foodtruckgerecht in te zetten. De machine is voor ongeveer 1500 euro te koop via verschillende Italiaanse websites.