Italiaanse auto'sNieuws

Wie koopt de laatste Lancia’s?!

Lancia verdwijnt van de Nederlandse markt. Dat was al even bekend maar het doet nog steeds een beetje pijn. Bestellen kan niet meer maar gelukkig is het nog steeds mogelijk een nieuwe te kopen. Dealers hebben nog een aantal Ypsilons op voorraad.

Het merk heeft het nooit makkelijk gehad in het nuchtere Nederland. Voor luxe in een kleine auto is de Hollander niet bereid te betalen en de grotere modellen waren vaak kansloos in de strijd tegen de Duitse merken.

Drie jaar geleden zagen we op het Italië Evenement nog een stijlvolle coupé langskomen maar toen was het merk al een speelbal geworden van mondiale autobelangen. Schokkend vonden we de laatste jaren de Lancia logo’s op Chryslermodellen met als tragische dieptepunt het gangstermobiel Chrysler 300C vermomd als Lancia Thema.

De Lancia Flavia werd in 2013 nog groots op het Italië Evenement gepresenteerd
De Lancia Flavia werd in 2013 nog groots op het Italië Evenement gepresenteerd

De dealers verkopen nu hun laatste voorraad van de Ypsilon die dit jaar nog volledig werd vernieuwd. Dealers blijven wel actief als servicepunt en de levering van onderdelen, nu en in de toekomst, is gegarandeerd. Lancia is namelijk onderdeel van Fiat Chrysler Automobiles en dat blijft met de merken Fiat, Alfa Romeo en Jeep gewoon in Nederland bestaan. In Italië blijven Lancia’s nog wel te koop.

delta-lancia
De legendarische Lancia Delta Integrale

Met oprichtingsjaar 1906 behoort het merk tot ‘s werelds oudste autofabrikanten en bracht het vele bijzondere modellen voort zoals de Fulvia, Flavia, Aurelia en Flaminia. In de jaren ’70 en ’80 kreeg het merk veel bekendheid door de successen in de rallysport met de beroemde Stratos en Lancia Delta waarvan ook bloedsnelle straatauto’s werden gemaakt. Die wagens, en zo eerlijk moeten we ook zijn, waren niet altijd even betrouwbaar en dat zal het imago wat toch al niet geweldig was geen goed gedaan hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button