Nieuws

Wie is de Mol België vanuit Sicilië

In 2020 reisden de makers van de Nederlandse versie van Wie is de Mol af naar Toscane. Op de Belgische TV kan je dit voorjaar genieten van de serie die dit keer is opgenomen op Sicilië.

“Sicilië is het perfecte decor voor dit nieuwe Mol-avontuur”, vindt presentator Gilles De Coster. “Het is een fascinerend eiland, met ruige kustlijnen en prachtige dorpjes, met broeierige steden en weidse vergezichten. Een bijzonder inspirerende plek ook met z’n rijk historisch en artistiek erfgoed. En naar het schijnt ook niet slecht van eten.” We zouden het niet beter kunnen zeggen!

De Vlaamse versie van het populaire Tv-programma is vrijwel hetzelfde als in Nederland, behalve dat ze daar geen bekende mensen vragen als kandidaat. Sommigen zeggen zelfs dat daarom de Belgische serie beter, authentieker en spontaner is dan de Nederlandse. Naar verluidt gaat men voor de nieuwe Nederlandse serie ook aan de slag met onbekende kandidaten. De opnames zouden zelfs al begonnen zijn. Volgens insiders zou niet Rik van de Westelaken maar Hila Noorzai de nieuwe serie presenteren.

Wist je trouwens wat het Italiaanse woord voor ‘de Mol’ is? La Talpa, vandaar…

Bekijk alvast de korte trailer van de Belgische serie die onlangs bekend werd gemaakt. De nieuwe Belgische serie komt waarschijnlijk in maart op de buis.

Mollenjacht in Toscane

Wie is de Mol België vanuit Sicilië
De deelnemers aan de serie van Wie is de Mol in 2020, die zich afspeelde in Toscane

Italië geldt al vele jaren als een dankbaar toneel en decor voor Nederland film- en tv-makers. Menig reis- en kookprogramma etaleerde hier passie en inspiratie. Maar ook Rick Nieman, Diederik van Vleuten en de bekende Volendamse troubadours namen ons de afgelopen jaren mee op hun Italiaanse avonturen. In 2020 trok Toscane de hoogste kijkcijfers. Of is het je puur om het spelletje te doen, Wie is… de Mol?

Terwijl de kandidaten druk speurden en zweten, droomden wij weg bij de prachtige vergezichten en doorkijkjes in de door Nederlanders meest geliefde regio van het land. Zo trapten de makers bij aflevering 1 af met ‘tuffende’ FIAT500’jes in het meest klassieke decorum van Toscane; lieflijk glooiende heuvels, rijen slanke cipressen, prachtige oude dorpjes en opgerolde hooibalen. Welkom in de Val d’Orcia! Deze Toscaanse parel, tussen Florence en Rome, staat al 16 jaar op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Juist wanneer je in het hoogseizoen de drukte in de bekendste steden wilt ontvluchten, is Monticchiello een must-see.  

Het ‘terras van de Val d’Orcia’ is onderdeel van de gemeente Pienza en heeft slechts één toegangspoort, de Porta Sant’Agata, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de vallei.

Wie is de Mol België vanuit Sicilië
Het Castello dei Conti Guidi in Poppi had dezelfde architect als het Palazzo Vecchio in Florence

Poppi

Ook de opnamen in Poppi zullen menig ‘Molloot’ aanzetten tot een retourtje Toscane, wat een klassieke schoonheid! Het Castello dei Conti Guidi is de belangrijkste trekpleister van dit dorpje in de provincie Arezzo, maar er staat ook een mooie zeshoekige kerk, Chiesa della Madonna del Morbo. Zag je hem destijds voorbij flitsen? Het kasteel van Conti Guidi lijkt overigens verdacht veel op het Palazzo Vecchio in Florence, maar dat is ook niet zo vreemd. Ze delen in Arnolfo di Cambio dezelfde architect.

Meesterlijk

Wie is de Mol België vanuit Sicilië
Logeerden de deelnemers in Agriturismo La Talpa? Het agriturismo ligt in Marsiliana, op de route van het prachtige Pitigliano naar Albinia.

Renaissance was het thema van Wie is de Mol in 2020. Rinascimento, zoals de Italianen zeggen, terwijl wij het houden op wedergeboorte. Verschillende bouwwerken van grote Renaissance-meesters zagen we voorbij komen. Michelangelo, Caravaggio, Da Vinci; zij stelden de brigadiers van Rik van de Westelaken danig op de proef. En misschien jou ook wel, want de rijke Italiaanse geschiedenis vormt ook een uitdagend alibi voor een eventuele vakantie of trektocht door dit gebied.

Wist je bijvoorbeeld dat het dorp Caprese Michelangelo, in de provincie Arezzo, is vernoemd naar de wereldberoemde beeldhouwer? En wie Michelangelo zegt, zegt Florence. Daar vindt je het bekendste beeldhouwwerk van zijn hand, de David. Het marmeren bloot staat voor de deur bij het Palazzo Vecchio, toch? Fout! Daar is het weggehaald om het tegen allerlei weersinvloeden te beschermen. Je moet het buiten dus doen met een ‘namaak’, want de ware David, 5,17 meter hoog, staat in de Galleria dell’Accademia.

Leonardo da Vinci

In Anchiano, vlakbij Vinci, is die andere meester geboren, Leonardo da Vinci. Leonardo di Ser Piero om precies te zijn. Mol of niet, voor het volledige verhaal van de Renaissance mag je niet voorbijgaan aan het Museo Leonardiano, het geboortehuis. Leonardo da Vinci was niet alleen kunstenaar maar ook schrijver, tekenaar, architect, ingenieur, natuurkundige, anatomist en filosoof. Zou zo’n man geen hobby’s hebben gehad, vraag ik me dan af. Vele wapenfeiten hebben de geschiedenisboeken gehaald, maar er is er geen een zo veelbesproken als Mona Lisa. Waar in Toscane vindt je dit beroemde schilderij? Nergens! De schone dame, Lisa Gherardini, hangt in Parijs.

Caravaggio

Ook schilder Michelangelo Caravaggio werd vernoemd naar zijn geboortedorp, maar dat ligt niet in Toscane. Caravaggio was in de gouden eeuw van de kunst één van de grootsten, maar kon zijn hoofd er niet bijhouden waardoor zijn turbulente leven ook van korte duur was. Barokwerken van zijn hand hangen in vele musea, zoals het Uffizi in Florence. Daar vindt je ook zijn beroemdste werk. Met het goede antwoord, verdient u een joker. Of heeft u liever een vrijstelling?

Los van de Renaissance en de vele kunsten die Toscane rijk is, bleef de familie De Medici niet onbesproken in dit Mol-seizoen. Zij hebben er hun adellijke sporen nagelaten, die vandaag de dag menig toerist boeien.

What’s in a name?

De kandidaten van Wie is de Mol? hadden een stevige klus aan het bedenken van de populairste Italiaanse voornamen. Zo stevig zelfs, dat er gefraudeerd werd. Heb je enig idee welke namen in Italië geliefd zijn? Het Italiaans bureau voor de statistiek ISTAT publiceert jaarlijks de actuele top 10 van kindernamen. Wat bijvoorbeeld opvalt is dat Emma in zowel Nederland als Italië hoog scoort, net als Julia en Sophie, de equivalenten van Giulia en Sofia. De top 10 van Italiaanse meisjesnamen: Sofia, Giulia, Aurora, Alice, Ginevra, Emma, Giorgia, Greta en Beatrice.

Italiaanse ouders zijn iets minder vooruitstrevend als het gaat om jongensnamen. De klassiekers domineren nog steeds. Zo stond Francesco een paar jaar geleden nog op nummer één, waarschijnlijk omdat pappa en mamma geïnspireerd waren door Paus Franciscus. Dit is de top 10: Leonardo, Francesco, Alessandro, Lorenzo, Mattia, Andrea, Gabriele, Riccardo, Tommaso en Edoardo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button