Welkom in Val Venosta

Lang, heel lang geleden werd de regio van Val Venosta/Vinsch-gau, gelegen in Zuid-Tirol ofwel Süd-Tirol al bewoond. Kelten, Romeinen en Raetiërs bouwden er hun kloosters, kastelen en boerenhoeven. Daarom is er hier tegenwoordig sprake van een ontmoeting tussen levende tradities en creatieve, moderne geesten. Il Giornale trok de wandelschoenen aan en sprong vervolgens op de fiets. Welkom in Val Venosta!

Het symbool van Val Venosta is het Resia meer of de Reschensee. Uit dit meer verrijst een Romaanse kerktoren. In de zomer is deze omgeving een paradijs voor wande-laars, vissers, fietsers en windsurfers, en in de winter is het een hotspot voor schaat-sers, snow-kiters en langlaufers. Het meer ontstond na de bouw van een stuwdam in 1950. De toren is het enige dat nog zicht-baar is van het dorp Graun, dat samen met het grootste deel van Resia/Reschen onder water is komen te staan.
Val Venosta is een waardige vertegenwoor-diger van de natuurlijke diversiteit in Zuid-Tirol. Langs het uitgestrekte dal liggen de imposante bergreuzen, de een nog hoger dan de ander. Het nationale park Stelvio/Stilfserjoch is het grootste be-schermde natuurgebied van Italië en een van de grootste natuurgebieden in de Alpen. Val Venosta biedt dan ook een grote keus aan outdooractiviteiten. Er kan stevig worden doorgestapt, maar ook rustige wandelingen op de Monte Sole/Sonnen-berg behoren tot de mogelijkheden, met uitstapjes naar afgelegen dorpjes in de zij-dalen. Voor fietsers zijn er vele uitdagende routes uitgezet.

Wil je het hele artikel lezen? Abonneer je nu op Il Giornale!

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd Required fields are marked *

*