algemeenItaliaanse modeNieuws

Welke nep-artikelen mag je meenemen uit Italië?

Het is een fenomeen dat iedereen kent. De meestal Afrikaanse verkopers op de Italiaanse stranden en binnensteden. De namaakartikelen van bekende merken is een belangrijk onderdeel van hun succes, voor zover je daarvan mag spreken. Guccibrillen voor een tientje, een van afstand best aardig ogende Louis Vuitton tas, na onderhandelen voor vijftien euro en de Prada-riem er gratis bij.

In Italië is het kopen van nep-merkartikelen niet zonder risico. Bij controle kan je als toerist sinds een paar jaar duizenden euro’s boete krijgen en zelfs een gevangenisstraf van een paar maanden is mogelijk. En als je vervolgens met de spullen op Schiphol komt hangen er nog een keer straffen boven het hoofd.

Maar Nederland zou Nederland niet zijn als we niet wat gedogen! Ook in dit geval mag je de wet een klein beetje overtreden. Drie nep-artikelen mag, kom je met meer aan dan ben je de sigaar. Om precies te weten welke en hoeveel namaakspullen je wel en niet mag meenemen, is er een handige app van de douane (link onderaan dit artikel).

UPDATE 2013:
DOUANE DEELT GEEN BOETES MEER UIT ONDER DE 50 STUKS. LEES MEER

Nepwapen. Gewoon te koop in Italië verboden in Nederland.
Nepwapens. Gewoon te koop in Italië, verboden in Nederland.

Pas ook op met de niet van echt te onderscheiden speelgoedwapens die in veel Italiaanse toeristenplaatsen te koop zijn. Ook die zijn verboden in Nederland.

Napels grootste invoerhaven voor namaak in Europa

In geen enkel Europees land worden zo veel namaakartikelen verhandeld als in Italië. Men schatte de omzet ooit op 3,5 miljard euro. Napels is de grote doorvoerhaven van de veelal in China geproduceerde spullen. Mode, elektronica, sigaretten en tegenwoordig ook nagemaakte medicijnen en levensmiddelen. Een nieuwe trend is nep-biologische voeding. Vorig jaar nam de Italiaanse politie 2.500 ton aan producten in beslag die als biologisch in heel Europa werden verkocht, maar dat absoluut niet waren.
Ook wordt er meer topwijn gefraudeerd (lees meer).

Welke nep-artikelen mag je meenemen uit Italië?

Overigens zijn ze in Napels ook goed in het namaken van geld, zo is in dit artikel te lezen. In Florence is ook niet alles origineel. De meeste eeuwenoude beelden op straat worden door replica’s vervangen.

Goed blijven opletten dus of schaf wat ons betreft uit respect voor de makers en de wet helemaal geen neppers aan. De Italiaanse economie is er meer bij gebaat dat het juiste bedrag wordt neergeteld, en dan heb je ook nog eens een echt kwaliteitsproduct.

Ga voor de Douane-app met de mobiele telefoon naar deze site www.douanereizigers.nl

 

Welke nep-artikelen mag je meenemen uit Italië?

Welke nep-artikelen mag je meenemen uit Italië?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button