Friuli Venezia GiuliaNieuwsRegio'sVakantie

Weer meer Werelderfgoed in Italië

In onze gedrukte krant stond begin dit jaar een mooie kaart met alle Unesco Werelderfgoedlocaties in Italië. Die kunnen we inmiddels van een update voorzien want het land kreeg er deze zomer weer twee bij. Daarmee voert het nog steeds de lijst aan met de meeste locaties ter wereld, 53 stuks om precies te zijn.

De eerste vermelding moet men delen met Kroatië en Montenegro. Het gaat om de Venetiaanse verdedigingswerken die tussen de 15e en 17e eeuw gebouwd werden van Lombardije tot de oostelijke Adriatische kust. Deze linie beschermde de republiek Venetië tegen Europese machten in het noordwesten.

De introductie van het buskruit leidde tot belangrijke veranderingen in militaire technieken en architectuur. Het ontwerp van de zogenoemde alla moderna bastions, verspreidde zich door heel Europa. De stervormige structuur zien we ook in Nederlandse vestigingen en is geïnspireerd op de Italiaanse vinding. Karel V vroeg Italiaanse ingenieurs het idee bijvoorbeeld in Maastricht toe te passen. Op de foto boven de stad Palmanova in de regio Friuli-Venezia Giulia. Het is een van de bekende verdedigingswerken die nu erkend is.

Ook de tweede nieuwe Italiaanse locatie is een bid van meerdere landen. Het gaat om de ongerepte beukenbossen in diverse delen van Europa. In Italië gaat het om de beukenbossen die lopen van Toscane tot Calabrië. De bossen laten zien wat voor impact de beuk heeft gehad op de natuur in Europa.

Via deze link de complete lijst want die moet iedere Italiëfan eigenlijk helemaal afvinken…

Weer meer Werelderfgoed in Italië

Weer meer Werelderfgoed in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button