NieuwsVakantie

Weer meer blauwe vlaggen voor de Italiaanse stranden

Zie je de blauwe vlag wapperen op het Italiaanse strand dan weet je dat het wel snor zit met de kwaliteit van het zwemwater en het strand. Deze week werden ze weer uitgedeeld en opnieuw een record aantal, 280 stuks, 11 meer dan 2014 dat ook al een recordjaar was. Het gaat dus erg goed met het Italiaanse zwemwater.

De meest blauwe vlaggen wapperen ook dit jaar weer in de regio Ligurië gevolgd door Toscane en De Marken. De reden voor de steeds schonere stranden is dat er door Italiaanse kustgemeenten steeds meer milieumaatregelen worden genomen. Er komen steeds meer zuiveringsinstallaties en controles om afval en gevaarlijke stoffen uit het water te houden.

President Claudio Mazza van het FEE, de initiatiefnemer van de Blauwe Vlag, liet weten erg ingenomen te zijn met de vele Italiaanse gemeenten die, ondanks alle bezuinigingen, milieumaatregelen nog steeds hoog op de prioriteitenlijst hebben staan.

Bekijk hier een kaart met alle Italiaanse stranden (pdf) met een blauwe vlag in 2015

blauwevlagDe Blauwe Vlag

De Blauwe Vlag is een internationale milieuonderscheiding van de Foundation for Environmental Education (FEE). De prijs wordt jaarlijks toegekend aan stranden en jachthavens die aan de campagne deelnemen en aangetoond hebben schoon en veilig te zijn. De vlag wordt uitgereikt aan meer dan 3.500 stranden en jachthavens in ruim 30 landen in Europa, Zuid-Afrika, Marokko, Nieuw Zeeland, Canada en het Caribische gebied.

De prestigieuze prijs zorgt voor een beter imago van de Italiaanse badplaatsen en blije toeristen. Dat bleek recent uit een gezamenlijk onderzoek van de universiteiten van Urbino en Perugia.

De belangrijkste criteria voor stranden om een blauwe vlag te ontvangen zijn:

  • Het zwemwater is van uitstekende kwaliteit
  • Het strand wordt schoongehouden
  • Op het strand bevinden zich voldoende toiletten en afvalbakken
  • Reddingsmaterialen en een EHBO-post zijn op het strand aanwezig
  • Ter bescherming van het natuurlijk milieu van zee, strand en duinen worden voorlichtingsactiviteiten georganiseerd

Lees meer over de mooiste Italiaanse stranden op deze site.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button