Nieuws

Weer een nieuwe Pinokkio film in de bios

De Italiaanse schrijver Carlo Collodi moest eens weten wat zijn boek uit 1883 vandaag de dag nog steeds teweeg brengt. Talloze films, musicals, pretparken en nog veel meer boeken die op het legendarische verhaal zijn gebaseerd. Vanaf vandaag draait er maar weer eens een nieuwe Pinokkio film. Geanimeerd deze keer.

Het verhaal ken je. De arme houtsnijder Geppetto maakt uit een blok pijnboom (=Pino, vandaar de naam Pinocchio, pijnboompje) een pop en dan gebeurt er iets magisch. De brutale pop begint te praten en kan lopen, rennen en eten zoals elke kleine jongen. Hij voedt hem op als zijn eigen zoon. Pinocchio is alleen niet zo braaf. Hij belandt in spannende avonturen en als hij jokt…. ja, dan groeit zijn neus! Gelukkig vertelt de fee hem hoe hij zijn leven moet beteren.

De groeiende neus bij iedere leugen en het beeld van een opgeknoopte Pinokkio – hij moest uiteindelijk boeten voor zijn ondeugdelijk leven – zijn vlak voor het slapengaan niet bepaald geruststellend voor tere kinderzieltjes. Collodi mocht graag de satire bedrijven en zag in de doodstraf voor belhamel Pinokkio bovendien de juiste moraal voor de opvoeding: gij zult uw ouders gehoorzamen. Zoals de pedagogiek meer dan honderd jaar na dato andere mores hanteert, zo zijn ook de avonturen van het beroemde Toscaanse jongetje ontdaan van rouwe randjes. Mede dankzij Walt Disney, die Le avventure di Pinocchio in 1940 tot een cute filmsprookje maakte, een happy end incluis.

Daarna volgde er nog veel meer films zoals recent nog van misdaadregisseur Matteo Garrone die zich wel kon vinden in de rauwe randjes van het verhaal. De film was een succes en kreeg zelfs twee Oscarnominaties. Een voor de kostuums en de andere voor de make-up.

Guillermo del Toro

Al in 2008 kondigde de Mexicaanse regisseur Guillermo del Toro zijn voornemen aan om een ​​nieuwe bewerking van Pinokkio te maken. Het zou nog jaren duren voordat zijn droom werkelijkheid werd. De vertraging had vooral te maken de hoge kosten voor de ‘stop-motion’ techniek. In 2017 stopte het project maar een jaar later kocht Netflix de rechten en dat veranderde de zaak.

Del Toro gaf weer een andere draai aan het verhaal waarbij hij af en toe de gruwelen van het origineel niet schuwt. Zijn versie speelt zich af in Mussolini’s fascistische Italië van de jaren dertig. Het vertelt het verhaal van een imperfecte vader met een imperfecte zoon. Houtsnijder Geppetto, die rouwt om de ‘echte’ zoon die hij verloor bij een bomaanslag, snijdt op een straalbezopen avond een houten pop om zijn leegte te vullen. Dat is een nogal eng exemplaar waar de spijkers nog half uitsteken. Uit troost voor de oude man wekt een magisch wezen de pop tot leven en dan volgt het verhaal vol levenslessen dat we allemaal kennen.

De kritieken zijn lovend. Vanaf 24 november is deze Pinokkio versie te zien in de bioscoop en vanaf 9 december ook op Netflix.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button