NieuwsRegio'sStedenVakantieVenetiëVeneto

Webcams in Venetië volgen je

Venetië wil graag precies weten waar je bent in de stad, hoe je loopt, wat je eet en wat je koopt. Daarom plaatste het een groot cameravolgsysteem. Big Brother is watching you…

We kunnen het ons al bijna niet meer voorstellen, maar nog niet zo lang geleden was het massatoerisme in Venetië een groot probleem. Het stadsbestuur bedacht van alles. Van speciaal openbaar vervoer voor eigen bewoners, andere looproutes tot entreetickets aan toe. Die laatste maatregel is nu tot nader order uitgesteld.

Om in ieder geval te weten waar de massa zich precies bevindt, is een groots volgsysteem in gebruik genomen. Vanuit de `verkeerstoren` op het eiland Tronchetto, zien ze met camera’s en via je eigen telefoon precies, of je even vijf minuten voor een IJsje pauzeert of twee kiekjes vanuit de gondel maakt. Hiermee hoopt men de toeristen beter te kunnen verdelen over de stad, want soms kwam er plotseling een tsunami die alles verstopte.

Het probleem is overigens niet dat Venetië te veel bezoekers heeft, maar dat ze allemaal dezelfde route volgen naar het San Marcoplein en de Rialtobrug. Het systeem weet precies, realtime, hoeveel mensen er in de stad zijn, uit welk land of Italiaanse regio ze komen, hoe lang ze in de stad zijn en waar ze naar toe gaan. Ook het verkeer over het water wordt minutieus gemonitord.

Meer mensen in de stad dan gedacht

De eerste maanden na de ingebruikname lieten soms zien dat er nog meer mensen in de stad waren dan gedacht. “Als het slecht weer is komen soms opeens heel veel Italianen vanuit de badplaatsen een dagje Venetië doen”, zegt een van managers tegen de media. “Daar zijn we niet altijd blij mee want ze geven amper geld uit. Omdat ze niet overnachten konden we ze voorheen moeilijk registreren”. Volgens de autoriteiten is de privacy gegarandeerd. Het systeem kostte drie miljoen euro.  

De controlekamer van het systeem

Live webcam Venetië

Zelf kan je ook spieken wie er op het San-Marcoplein loopt of door het Canal Grande vaart via deze webcams of deze site die zelfs 16 locaties in Venetië bespioneert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button