Brood; gek zijn we er op in Nederland. Het aantal varianten is niet meer te tellen. Italianen lusten ook best een broodje, liefst met zoet, maar dan niet met pindakaas of hagelslag en ook van bruin (integrale in het Italiaans) zijn ze minder gecharmeerd. Als het even kan gaat het broodje ook tussen een rooster, zodat bijvoorbeeld de warme mozzarella heerlijk smaakt tussen de knapperige buitenkant.
Ondanks onze eigen oneindige keuze aan broodsmaken zijn de Italiaanse broodjes, de panini, toch aan een opmars bezig. Natuurlijk vanwege de smaak maar sowieso vanwege de naam. Want zeg nou eerlijk, Piadina, Focaccia en Ciabatta klinken erg sexy vergeleken met een bruin bolletje of ‘hard puntje’?
Maar misschien het succesvolste ‘Italiaanse broodje’ is natuurlijk het Broodje Mario, de Italiaanse bol. Alleen die kan je in Italië weer nergens bestellen…
Italiaanse Broodsoorten
Tijd om wat meer te vertellen over Italiaans brood.
Panini

Een verzamelnaam voor allerlei Italiaanse broodjes, zoals ciabatta of Italiaanse bol. Zolang het maar geen gesneden boterhammen zijn! Want dat wordt tramezzini genoemd, wit en zonder korst. En voor de duidelijkheid: panini is de meervoudsvorm en panino enkelvoud. De meeste panini kunnen zowel warm als koud worden gegeten. Een panino wordt belegd met alle heerlijkheden die de Italianen kennen, zoals Taleggio, Mozzarella, Mortadella, Prosciutto en diversen gegrilde groenten.
Ciabatta

De panino ciabatta verdiend een eigen uitleg. Dit broodje komt oorspronkelijk uit de regio Lombardije en heeft een rechthoekige vorm. In de volksmond werd dit brood ciabatta genoemd, wat ‘slofje’ of ‘pantoffel’ betekend. Deze naam heeft het vervolgens altijd gehouden. Een ciabatta is lekker luchtig met een knapperige korst.
Piadina

De piadina is een platte, ronde zachte “koek” van niet-gerezen brood. Oorspronkelijk komt dit platte brood uit de regio Emilia-Romagna en wordt gemaakt van tarwemeel, water, reuzel en zout. De reuzel wordt soms vervangen door olie en het water door melk. Een piadina warm je even op en dan lekker beleggen, met bijvoorbeeld een zachte kaas en rucola.
Focaccia

Zacht van binnen en knapperig van buiten. Vers afgebakken glimt hij van de olijfolie en ruikt hij naar heerlijke Italiaanse kruiden. Heerlijk om zo te eten, zonder beleg. Een lekker recept is met ciauscolo (vleeswaar) en mozzarella. Beleg een focaccia met plakjes ciauscolo en daar bovenop plakjes mozzarella. Even in de oven en je hebt in een handomdraai een eenvoudig maar o zo lekker hapje! Zelf maken kan ook, hier het recept voor het maken van focaccia.
Bruschetta

Dit is geroosterd brood ingewreven met knoflook en olijfolie. Wij snijden een teen knoflook altijd in twee en schuren die dan langs het harde randje van het broodje. Je kunt hem dan beleggen op de klassieke manier met tomaten, maar er zijn vele varianten mogelijk. Bijvoorbeeld met rauwe ham (Prosciutto) en rucola of met kippenleverpastei.
Pinsa

Als je tegenwoordig bij de Albert Heijn al Pinsa’s van Dr. Oetker kan krijgen, mogen we gerust zeggen dat dit type Italiaans brood ingeburgerd is. Het succes zit ‘m in de smaak en luchtigheid van de bodem maar het maken van het deeg is niet eenvoudig. De Pinsa, ook wel Pinsa Romana genoemd zit een beetje tussen tussen pizza en focaccia in zit. Het deeg bevat veel vocht en heeft een lange rijstijd nodig. Net als met pizza mag er van alles op.
Schiacciata

Schiacciata komt uit Toscane. Ook dit broodje is aan een opmars bezig in Nederland. Het is lekker knapperig maar heeft ook een fijn kauwbare structuur. Het wordt van bloem bloem, gist, olijfolie, water en zout gemaakt. Vaak voegen bakkers er druiven en verse rozemarijn aan toe voor een zoete of hartige variant.
Pizza

Als je een echte traditionele pizza eet, bij voorkeur in Napels, ben je een ervaring rijker. De echte pizza is een ronde dunne deegschijf, waarbij het deeg met de hand gekneed is. Afgebakken zijn de randen knapperig en de bodem niet. Het beleg is eenvoudig en vooral geen ananas of shoarma! De basis pizza is een Pizza Margherita met tomaat en echte mozzarella.
Wat zit er in Italiaanse broodsoorten
Wat zit er in Italiaanse broodsoorten
Italiaans brood, wat zit daar in?!
Italiaans brood, wat zit daar in?!