Nieuws

Wat staat er op de Italiaanse Euromunten?

Vroeger betaalde je in Italië met Lire wat overigens is het meervoud is van Lira. De naam was  afgeleid van libra, ‘pond’. Op de Lire stonden spraakmakende personen uit de Italiaanse geschiedenis zoals bijvoorbeeld Maria Montessori die we kennen van het onderwijs (zie boven). Maar wat staat er op de Italiaanse Euromunten?

Ondanks dat was Italië in die tijd ook al geen baken van financiële stabiliteit. Jarenlang stond de munt door de hoge inflatie bekend als de minst waardevolle munt van West-Europa. Veel Italianen waren niet ongelukkig toen in 2002 de euro kwam alhoewel net als in Nederland het lachen snel verging toen bleek dat de prijzen opeens wel erg hard leken te stijgen. De overgangskoers van de lire was 1936,27 lire op 1 euro.

Oude sokken

Overigens kreeg die invoering voor veel mensen met oude sokken nog een vervelend staartje. Werd eerst bepaald dat de oude Lires nog tien jaar, tot begin 2012 inwisselbaar waren; tijdens de heftige financiële crisis in in 2011, besloot Mario Monti opeens dat het december 2011 einde verhaal was voor de munt. Zo werden plotsklaps anderhalf miljard lires in één klap waardeloos.

Na klachten van gedupeerden besloot de rechter november 2015 dat deze beslissing ongeldig was, maar ondertussen is het nu wel echt afgelopen met de inwisselperiode. Dat levert nog steeds nieuws op als ergens in een matras van opa weer miljoenen lires liggen. Italianen verstopten hun contante geld graag.

Net als op de oude munt koos Italië voor de Euro weer voor iconen van het land. De ontwerpen werden eerst kritisch bekeken door een nationaal comité van vakmensen en kunstenaars. Daarna zijn ze op TV aan de Italianen getoond.

Wat staat er op de Italiaanse Euromunten?

€0,01 Castel del Monte

Er worden overal nog steeds muntjes van 1 Eurocent teruggegeven maar vanaf 2018 worden ze niet meer geslagen. Het kostte 4,2 eurocent om een muntstuk van 1 eurocent te slaan. Zie je trouwens een muntje met de opdruk van een 2 centstuk bewaar die dan goed. Dat is een misdruk waarvoor duizenden euro’s wordt betaald.

Castel del Monte is een waanzinnig intrigerend bouwwerk in de regio Puglia.

€0,02 Mole Antonelliana

De Mole Antonelliana is een bekend gebouw in Turijn, Italië. Het gebouw is vernoemd naar Alessandro Antonelli, de architect die het gebouw heeft ontworpen.

Wat staat er op de Italiaanse Euromunten?

€0,05  Colosseum

€0,10 De Geboorte van Venus van Sandro Botticelli

Wat staat er op de Italiaanse Euromunten?

€0,20 Een futuristisch beeld van Umberto Boccioni

Wat staat er op de Italiaanse Euromunten?

€0,50 Ruiterstandbeeld van Marcus Aurelius

€1,00 Vitruviusman van Leonardo da Vinci

Wat staat er op de Italiaanse Euromunten?

€2,00 Portret van Dante Alighieri Rafaël Santi

Dit is een door de befaamde kunstenaar Rafaël getekend portret van Dante Alighieri, icoon van de Italiaanse taal en cultuur. Het hangt in het Vaticaan.

Wat staat er op de Italiaanse Euromunten?

Banca d’Italia is de centrale bank van Italië

De Banca d’Italia is de centrale bank van Italië. Op de website staan veel nieuwsberichten in het Engels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button