algemeenNieuwsWijn

Wat is Prosecco? De basiskennis

Doe maar een proseccootje!”, zeggen sommigen achteloos. Maar er gaat een wereld van verschillen in smaakstijl schuil achter deze vraag . We leggen graag meer uit over de kwaliteit en productie van deze vaak onderschatte wijn.

Prosecco is tegenwoordig de best verkochte mousserende wijn ter wereld. Meer dan 600 miljoen flessen worden er gebotteld. Dat is erg hard gegaan want in in 2008 waren het er nog maar 100 miljoen. Destijds was de productie van Prosecco beperkt tot twee streken, Asolo en Conegliano-Valdobbiadene. Die zijn nu de DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita), Italië’s hoogste aanduiding van wijnkwaliteit. Een extra gebied van 50.000 hectare werd vervolgens als DOC gecertificeerd voor de productie van Prosecco, en dat heeft voor een grote stijging gezorgd. Goed voor de portemonnee maar de milieuorganisaties zijn er niet echt blij mee.

De benodigde basiskennis zelf te weten welke prosecco je lekker vindt is geen hogere wiskunde. Dus hierbij kort de basiskennis van prosecco, opgesplitst naar restsuikergehalte, druk in de fles en kwaliteitskwalificaties.

Frizzante of spumante, 3 of 5 bar druk

Binnen prosecco kun je kiezen voor een volledig mousserende wijn met in de regel 5 bar druk (spumante) of een semi-mousserende wijn met minder dan 3 bar druk (frizzante).

De populariteit van prosecco frizzante in Nederland is vooral te verklaren door de prijs: door de veelal kortere vergisting en de lage accijns kan deze wijn goedkoop worden aangeboden. Strikt genomen is frizzante niet een aanduiding die inferieure kwaliteit suggereert, omdat het puur een technisch verhaal is waardoor de druk in de fles lager is en de bubbel wat kleiner. Toch is een frizzante zelden de wijn waar de wijnmaker écht z’n best op heeft gedaan.

Dat doet hij over het algemeen wel voor de spumantes, waarbij de échte goede ook rustig de tijd krijgen om een langzame tweede vergisting te ondergaan. Daardoor ontstaat een fijnere bubbel en krijgt de gist de tijd om aroma’s aan de wijn af te geven. Maar dat duurt langer en is dus duurder.

Restsuikergehalte

Over de termen dry, extra dry en brut bestaat veel verwarring. Ook mensen die iets van wijn zouden moeten weten hoor je zonder een spier te verrekken beweren dat ‘brut’ een indicatie is voor kwaliteit en dat je een ‘extra dry’ maar beter aan de ervaren wijndrinkers over kunt laten omdat het toch wel érg droog is.

Laten we daar eerst opheldering over geven: een fles prosecco spumante (bij frizzante worden restsuikergehaltes over het algemeen niet vermeld) valt binnen de categorie dry, extra dry of brut. Binnen de wereld van mousserende wijnen bestaan er nog meer suikercategorieën, maar binnen prosecco worden alleen deze drie erkend.

Het prosecco etiket verklaard
Het prosecco etiket verklaard (klik om te vergroten)

[divider][divider]

Verschil dry, extra dry en brut

Dry is – let op! – de minst droge, extra dry is één stap droger en brut is juist de droogste variant. Dat dry de minst droge variant is, lijkt verwarrend maar is eenvoudig te verklaren. Prosecco is een droge wijn, vandaar ook ‘Secco’ en daarom begint de kwalificatie bij dry, die relatief gezien dus het zoetst is. Omdat prosecco altijd een jonge, levendige en fruitige wijn moet zijn, doet deze wel vaak iets zoeter aan. Maar puur in termen van gram per liter suiker, is de brut binnen prosecco hetzelfde als brut binnen champagne – van 6 tot 12 gram suiker per liter.

De DOCG prosecco regio
De DOCG prosecco regio (klik om te vergroten)

De keuze voor de feestdagen

Nu we druk en restsuikergehalte hebben besproken, blijft het onderscheid op kwaliteit over. Hier zouden we nog een pagina over vol kunnen schrijven, maar we gaan er even vanuit dat u voor de feestdagen de beste kwaliteit wilt en dus kiest voor een Valdobbiadene DOCG prosecco. De regio in Veneto die wordt aangeduid als Conegliano-Valdobbiadene is de regio waar prosecco oorspronkelijk vandaan komt en waar nu nog steeds de hoogste (DOCG) kwaliteit wordt geproduceerd.

Als je meer wilt weten over prosecco DOC en DOCG, kan je een kijkje nemen onder het kopje ‘kwaliteitskwalificaties’ op deze informatiewebsite over prosecco in Nederland: www.prosecco.name.

In Italië is de extra dry de meest populaire prosecco maar in Nederland heb je het vaak niet voor het kiezen. In veel winkels vind je één of twee prosecco’s en daar moet je het dan mee doen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button