Italië en maatschappijNieuwsStile Italiano

Wat is jouw Italiaanse naamdag L’onomastico?

Door: Angela De Luca

L’onomastico, ofwel naamdag, bijna iedere Italiaan heeft er wel een. Je naamdag is de dag van een heilige. Als jij bijvoorbeeld Anna heet, is jouw naamdag op 26 juli. Een voorwaarde om een naamdag te hebben is dat je een katholieke naam moet hebben. Een heilige is immers Katholiek. Wat houdt dat dan in zo’n naamdag?

Op de dag van jouw Heilige ontvang je van iedereen felicitaties en vaak is er ook taart en in sommige gevallen krijg je zelfs ook cadeautjes. Sant’Angela, ‘mijn’ heilige is op 27 januari en als kind kreeg ik dan ook een kleinigheidje. Ik beschouwde dat altijd als een soort opwarmertje voor mijn verjaardag welke toevallig een paar dagen later is. Totdat ik jaren later een keer op 2 oktober een appje van een Italiaanse vriendin kreeg: tanti auguri di buon onomastico! Ik was helemaal verbaasd, want ik had nooit geweten dat het op die datum ook Sant’Angela was.

Misschien ben je je er niet van bewust, maar sommige naamdagen zijn wereldberoemd. Zo is Valentijnsdag afgeleid van San Valentino; de beschermheilige van de verliefden. Dierendag is op San Francesco van Assisi, beschermheilige van de dieren. En ‘onze’ Sinterklaas komt van San Nicola en dat is op 6 december. In Italië is Vaderdag, la festa del papà, elk jaar op dezelfde datum: op 19 maart. Het is dan San Giuseppe, Heilige Jozef.

Naamdag nog belangrijk?

Hoe zit het anno 2023 met de naamdagen, gaan ze ongemerkt voorbij of blijft het toch een bijzondere dag? Van mijn Italiaanse vriendinnen en familie antwoordde vrijwel iedereen unaniem dat het toch een dag is waar ze veel waarde aan hechten. In het Zuiden is het wel belangrijker dan in het Noorden, maar mijn vriendin in Milaan (met roots in Toscane) vertelde dat naamdagen bij haar in de familie wel gevierd worden. Een andere vriendin uit dezelfde regio bekende dat ze eigenlijk niet eens wist wanneer haar naamdag is.

Patroonheilige

Naast dat ménsen een naamdag hebben, hebben Italiaanse steden en dorpen ook een beschermheilige, een santo patrono. Misschien heb je tijdens je vakantie in Italië weleens een dorpsfeest meegemaakt. Grote kans dat het dan de feestdag was van een heilige.

In Milaan is dat Sant’Ambrogio en dit wordt gevierd op 7 december. Dit is een feestdag met (kerst)kraampjes in de stad en luidt ook het skiseizoen in. Een dag daarna is het immers het feest van de Immacolata dus als het gunstig valt maken de Milanezen er een lang weekend van en gaan ze de bergen in om te skiën.

San Gennaro, de beschermheilige San Gennaro van Napels.

Dan heb je San Gennaro, de beschermheilige San Gennaro van Napels. Dit wordt gevierd op 19 september. Mijn Italiaanse nonno (opa) die op 19 september geboren is, werd naar deze heilige vernoemd. Naast dat dit een feestdag is, is het ook best een spannende dag. Elk jaar houdt heel Napels zijn adem in, want iedereen hoopt dan op een wonder, dat het bloed van San Gennaro op de deze dag vloeibaar wordt. Als dat zo is, kan iedereen opgelucht ademhalen en hoeven de Napoletanen niet te vrezen voor onheil voor hun stad.

Wat is jouw Italiaanse naamdag L’onomastico?

Wil je je eigen naamdag opzoeken? Kijk dan op www.santodelgiorno.it (kun je meteen je Italiaans oefenen;-) )  

Angela De Luca (1970) werd geboren als kind van Nederlandse moeder en Italiaanse vader. Ze studeerde Italiaanse Taal en Letterkunde en geeft nu Italiaanse les. Op onze website lees je veel van haar taaltips.

Wat is jouw Italiaanse naamdag L’onomastico?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button