NieuwsSmaken

Wat eet de paus?

Wat eet de paus? Gezegende spijzen mag je verwachten op het menu van paus Franciscus maar wat is zijn lievelingsgerecht eigenlijk? Schrijver Roberto Alborghetti wilde dat ook wel eens weten en publiceerde alweer even geleden een boek over de recepten van de paus. Met de kersttafel in het vooruitzicht een prima inspiratiebron.

Alborghetti sprak onder meer met chef-koks die voor Franciscus gekookt hebben. Over de relatie tussen voedsel en de paus was nog niet veel geschreven, terwijl dit volgens de schrijver wel voor de hand ligt. “Tijdens preken verwijst hij vaak naar eten. De Bijbel zit immers vol met verwijzingen naar eten en drinken. Franciscus gebruikt voedsel vaak als metafoor. Zo verwees hij ooit in een preek over een passage uit het evangelie van Lucas naar de zogenoemde ‘bugie’ – letterlijk ‘leugens’ – koekjes uit Piemonte. Van buiten lijken ze heel wat, zegt de paus dan, maar van binnen zijn ze leeg, er zit alleen maar lucht in. Net leugens.”

Lievelingsgerecht

Alborghetti ontdekte ook het lievelingsgerecht van de paus; Gevulde inktvis! Volgens de schrijver een gerecht dat hij vaak zelf bereid heeft en dat op een mooie manier symbool staat voor zijn persoonlijkheid. “Er valt namelijk iets in te ontdekken. Je moet niet op de eerste indruk afgaan.” aldus Alborghetti

Zoals je weet is Franciscus erg begaan met de armen. Voedsel weggooien vindt hij dan ook een gruwel. Dat is stelen van de armen. In het Vaticaan worden kookcursussen tegen de verspilling georganiseerd. Italië kent trouwens ook een kliekjeswet tegen voedselverspilling. Het leuke aan het boek zijn de persoonlijke foto’s van de paus. Zijn sobere karakter zien we terug in de recepten. Een eenvoudige spaghetti met gehaktballetjes, sinaasappelcake, kip uit de oven of Cotoletta alla Milanese. Safraanrissoto gaat er bij in Argentinië geboren Jorge Mario Bergoglio ook prima in.

Het boek ‘Eten met Franciscus’ van Alborghetti is meer dan een verzameling van de favoriete recepten en specialiteiten van Paus Franciscus, het is ook het verhaal van zijn leven, zijn memoires en visie. Spiritualiteit, vriendschap en gastronomie komen samen in dit persoonlijke kookboek.

Eten met Franciscus, recepten van de paus voor een goed leven is verschenen bij Uitgeverij Kok/Kosmos en is nog steeds verkrijgbaar via Bol.com.

Bugie betekent letterlijk ‘leugens’ maar het zijn ook koekjes uit Piemonte die vooral met de carnaval worden gegeten De paus zei als metafoor: Van buiten lijken ze heel wat, maar van binnen zijn ze leeg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button