algemeenNieuwsVakantie

Wanneer zijn er files op de Brennerpas deze zomer?

De Passo del Brennero, beter bekend als de Brennerpas, neem je het liefst met de vlam in de pijp, maar soms kachel je met een waakvlammetje verder. Gelukkig hebben de snelwegcommandanten voor ons uitgezocht wanneer het druk gaat worden.

De Brennerpas verbindt de Tiroler Alpen in Oostenrijk met Italië. Hoog is de pas niet echt met slechts 1375 meter. Het is wel weer een van de hoogste autosnelwegen van Europa.

De afbeelding laat de drukte zien voor de maand juni, juli en augustus 2024, inclusief de ‘zwarte zaterdagen‘. Kijk op deze site (kijk bij traffic forecast) voor de actuele verkeersprognoses van dat moment.

Tips voor je autorit naar en in Italië vind je hier. Rij je via Zwitserland? Kijk dan hier wanneer het druk is op de snelwegen daar.

Wanneer zijn er files op de Brennerpas deze zomer?

De voorspelde drukte op de Brennerpas juni 2024. Kijk op deze site voor de actuele situatie
Wanneer zijn er files op de Brennerpas deze zomer?
De voorspelde drukte op de Brennerpas juli 2024. Kijk op deze site voor de actuele situatie
Wanneer zijn er files op de Brennerpas deze zomer?
De voorspelde drukte op de Brennerpas augustus 2024 Kijk op deze site voor de actuele situatie

De Brennerpas

Zanger Henk Wijngaard zong in 1978 de bekende ode aan pas. ‘Met de vlam in de pijp, scheur ik door de Brennerpas’. Volgens WikiPedia zijn er meerdere verklaringen voor de naam Brenner. Het zou te maken kunnen hebben met barnsteenhandel, met de Gallische aanvoerder Brennus die in 387 v.Chr. Rome bedreigde, met de Illyrische stam der Breonen of simpelweg met het afbranden van bossen.

Rij je naar Italië dan is de route via de Gotthardtunnel in Zwitserland of deze Brennerpas in Oostenrijk de meest logische route. E45 is de Europese naam, in Oostenrijk is het de A13 en zodra je in Italië komt hebben ze het over de A22. Het is de belangrijke Noord-Zuidverbinding in Europa.

De vervuiling van het zware verkeer door de prachtige bergen wordt steeds problematischer. De Oostenrijkers protesteren geregeld omdat ze bijvoorbeeld ontdekten dat truckers de pas niet zozeer nemen omdat het de snelste route is maar de goedkoopste. Daarom is men in 2007 begonnen met een spoortunnel zodat de goederen per trein door de berg kunnen. Deze Brennerbasistunnel moet rond 2032 klaar zijn. Met 55 kilometer is het dan de op één-na-langste tunnel ter wereld.

Er gaan ook hogesnelheidstreinen door de tunnel rijden. Je bent over tien jaar dan nog sneller met de trein in Italië!

Wanneer zijn er files op de Brennerpas deze zomer?

4 reacties

  1. Je bedoelt de Brenner Autobahn, dit is de A13. De Brennerpas is de B182 en die loopt door het dal onder de A13. Verder een leuk stukje om te lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button