algemeenNieuwsVakantie

Wanneer zijn er files op de Brennerpas deze zomer?

De Passo del Brennero, beter bekend als de Brennerpas, neem je het liefst met de vlam in de pijp, maar soms kachel je met een waakvlammetje verder. Gelukkig hebben de snelwegcommandanten voor ons uitgezocht wanneer het deze maand druk gaat worden.

De Brennerpas verbindt de Tiroler Alpen in Oostenrijk met Italië. Hoog is de pas niet echt met slechts 1375 meter. Het is wel weer een van de hoogste autosnelwegen van Europa.

De afbeelding laat de drukte zien voor de maand juli en augustus 2022 . Ga je later kijk dan even op deze site (kijk bij traffic forecast) voor de actuele verkeersprognoses van dat moment.

Tips voor je autorit naar en in Italië vind je hier. Rij je via Zwitserland? Kijk dan hier wanneer het druk is op de snelwegen daar.

Wanneer zijn er files op de Brennerpas deze zomer?

Wanneer zijn er files op de Brennerpas deze zomer?
De voorspelde drukte op de Brennerpas juli 2022
De voorspelde drukte op de Brennerpas augustus 2022

De Brennerpas

Zanger Henk Wijngaard zong in 1978 de bekende ode aan pas. ‘Met de vlam in de pijp, scheur ik door de Brennerpas’. Volgens WikiPedia zijn er meerdere verklaringen voor de naam Brenner. Het zou te maken kunnen hebben met barnsteenhandel, met de Gallische aanvoerder Brennus die in 387 v.Chr. Rome bedreigde, met de Illyrische stam der Breonen of simpelweg met het afbranden van bossen.

Rij je naar Italië dan is de route via de Gotthardtunnel in Zwitserland of deze Brennerpas deel in Oostenrijk de meest logische route. E45 is de Europese naam, in Oostenrijk is het de A13 en zodra je in Italië komt hebben ze het over de A22. Het is de belangrijke noord-zuidverbinding in Europa.

De vervuiling van het zware verkeer door de prachtige bergen wordt steeds problematischer. Onlangs protesteerden de Oostenrijkers opnieuw, toen ze ontdekten dat truckers de pas niet zozeer nemen omdat het de snelste route is maar de goedkoopste. Daarom is men in 2007 begonnen met een spoortunnel zodat de goederen per trein door de berg kunnen. Deze Brennerbasistunnel moet rond 2032 klaar zijn. Met 55 kilometer is het dan op één-na-langste tunnel ter wereld.

Er gaan ook hogesnelheidstreinen door de tunnel rijden. Je bent over tien jaar dan nog sneller met de trein in Italië!

2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button