algemeenItaliaanse merenLombardijeNieuwsRegio'sVakantie

Wandelen, trekking en hardlopen rond Bellagio aan het Comomeer

De paden op, de lanen in. Wandelen in of zelfs naar Italië is meer dan populair. In deze bijzondere tijd voelt het bovendien extra prettig om je in alle rust door de natuur te bewegen, langzaam of wat sneller. Tijdens ons verblijf in het klassieke en beeldschone plaatsje Bellagio aan het Comomeer, trokken we de stoute wandel- en hardloopschoenen aan. Hier het verslag.

Ons vertrekpunt ligt zo’n 170 meter boven het niveau van het meer en daar moeten we wel even terdege rekening mee als we terugkeren. De steile wegen en paden omhoog vragen wat extra’s van het lijf, met name met zomerse temperaturen. Maar gelukkig is Hotel Il Perlo ingericht op de sportieve vakantieganger. Voor de fietstoerist wordt de kleding zelfs gewassen en staat de massagetafel klaar. Ook wandelen, trekking en wielrennen kan onder begeleiding van een gids maar daar kiezen we niet voor.

Watermolens

Het riviertje de Torrente Il Perlo.

Tijdens ons hardlooprondje dat net zo goed wandelend kan, storten we ons via het wonderschone pad achter het hotel langs naar de afgrond. Hier is een oude watermolen en stroomt het riviertje de Torrente Il Perlo. Die is zo’n 7 kilometer lang, ontspringt op bijna 1.700 meter hoogte en mondt uit in het meer. Vanuit het hotel is mooi te zien hoe het stroompje in waarschijnlijk miljoenen jaren de berg heeft gevormd met een diepe geul met veel groen aan weerszijde. Omdat het water er het hele jaar stevig stroomt zijn er talrijke watermolens gebouwd die vooral in het verleden graan en kastanjes vermaalden. Ook net na de brug achter het hotel is zo’n molen. Het molenaarshuis staat te koop zeggen we maar even…

Het eerste deel trakteert ons meteen op fraaie vergezichten over het Comomeer. Maar de weg is steil en met hardloopsnelheid is het oppassen over de keien. Opeens duikt de moderne tijd op. Een helikopterlandplaats ligt verscholen langs de smalle weg. Meteen denken we aan de mondaine gasten die Bellagio geregeld ontvangt, bijvoorbeeld in het luxe hotel Villa Serbeloni.

Schattige gehuchten, speciale paden

Wandelpaden rond Bellagio

Beneden in het gehucht San Giovanni is de kerk net uit. Oud en jong praat bij over het nieuws van de dag dat op het moment van schrijven nog steeds over mondkapjes en virusdeeltjes gaat. Het sociale schouwspel is heerlijk om te zien. Het geeft het familiaire gevoel waar we zo van houden in Italië. Er schijnt hier ook nog een museum voor navigatie-apparatuur te zijn maar die tijd gunnen we ons niet

Al hardlopend met het kaartje in de hand zoeken we naar het vervolg van de route. Dan blijkt dat er speciale wandelpaden zijn met oude keien en hoge stenen muurtjes die de grens met de omliggende huizen markeren. Na een pittig klimmetje bergop voelen we de kuiten maar de lichte pijn wordt beloond. Het volgende gehucht met slechts enkele tientallen huizen maar wel met eigen kapel doemt op. In Suira zie je geen internationale toeristen zoals in de hoofdplaats Bellagio vlakbij. Dat geeft de route juist zijn unieke sfeer. Hier gaat het leven gewoon zijn gang op Italiaans tempo.

Na Suira passeren we nog een paar van dit soort lieve kleine plekken die zich nauwelijks dorp mogen noemen. Het zijn meer losse wijkjes, Frazione noemen ze het in Italië. Ons advies is om vooral te genieten van deze leuke minidorpjes in de omgeving van Bellagio.

Bellagio

Het pad met de hoge muurtjes voert met af en toe een stukje gewone weg naar Bellagio. Daar dalen we via het park af naar het waterfront waar de hele dag volop leven is. Veerboten meren af en aan. Op de terrassen een bont gezelschap uit de hele wereld normaal gesproken maar bezoekers van overzee en uit Azië ontbreken momenteel. De Lungolago Europa zijn een paar beeldschone honderd meters. Een verfrissende hand water uit het meer levert alleen een paar natte schoenen op als we de golven van de veerboten verkeerd inschatten.

Loppia

De weg gaat weer omhoog. Oppassen geblazen met het autoverkeer op de zeer smalle weg en de slechts 50 centimeter die voor de voetganger is gereserveerd. Enkele minuten later lopen we Loppia binnen, weer zo’n heerlijke klassieke sfeer maar hier is wel meer Engels en Duits te horen. Er zijn dan ook serieuze attracties te bewonderen zoals de tuin van Villa Mezzi, Romeinse resten en een oude kerk. Het pittoreske kiezelstrand ziet er aanlokkelijk uit net als de kaart van restaurant Alle Darsene. Een moedereend met kroost tippelt ondertussen gezellig voorbij. Een duik in het meer zetten we na de tocht meteen op de agenda.

Rustig strandje in Loppia
Het haventje van Loppia

Al snel komen we weer uit op de parkeerplaats bij San Giovanni. Daarnaast liggen nog een paar huizen met een eigen naam en kerk, Guggiate, allemaal schattig. Bordjes met roodwitte markeringen geven trouwens de langere wandel- en trekking routes aan die over de bergen heen voeren. Wij concentreren ons op de weg naar boven. Een wandeling van een half uur zegt een bordje. Dat zullen we nog wel eens zien! Wandelend zal het plezier omhoog waarschijnlijk groter zijn, hardlopend is het afzien. Nog net ontwijken we twee mountainbikers die hebben besloten zo snel mogelijk beneden te zijn. Een liter zweet verder horen we het water stromen. Een trappetje voert naar de beek. Het hoofd geven we een heerlijke verkoeling met het zuivere bergwater.

Het was een zeer inspirerend hardlooprondje dat ook prima wandelend kan worden afgelegd waarbij er nog veel meer te zien is.

Bekijk de wandelkaart met routes rond Bellagio

klik om te vergroten

Bekijk ook de kaart met lange wandel en trekkingroutes

Klik voor pdf van de voorkant van de routes en hier voor de achterkant met uitleg over de routes.

De route naar Bellagio

Als je doorsteekt via het meer van Lugano is het vanaf Utrecht precies 999 kilometer rijden naar Bellagio. Je moet dan wel met de pont over en dat is niet heel goedkoop. Wij betaalden bijna 20 euro voor enkele reis van een kwartier met een ruime auto met twee personen.

Via Como rijden kan ook. Dat is wat om qua kilometers maar je bent dan niet heel veel langer onderweg.

Er zijn drie vliegvelden in de buurt, Milaan Linate en Malpenza en het vliegveld van Bergamo.
Bellagio is niet direct met de trein bereikbaar. Het dichtstbijzijnde station is in Como en vandaar gaan er bussen.

Bekijk ook onze fietstocht naar de Ghisallo en het bezoek aan Villa Serbelloni.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button