LiguriëLombardijeNieuwsPiemonteRegio'sVakantie

Wandelen en mountainbiken verboden in Noord-Italië

Een wandel- of mtb-vakantie in delen van Ligurië, Piemonte of Lombardije zit er misschien even niet in. In verband met gevallen van de Afrikaanse Varkenspest bij wilde zwijnen, heeft de Italiaanse overheid een verbod van zes maanden uitgevaardigd op allerlei activiteiten in de bossen. Europese regelgeving spreekt zelfs over een jaar.

Onlangs werden een aantal met de Afrikaanse varkenspest besmette wilde zwijnen aangetroffen en dat deed alle alarmbellen rinkelen. Deze ziekte kan grote gevolgen hebben voor de wilde dieren maar ook voor de fokkers als het virus overspringt naar de varkenshouderij. Zo is direct de export van varkensvlees meteen stilgelegd.

Toerisme

Voor toeristen is het belangrijk dat activiteiten in de bossen zoals wandelen, trekking, mountainbiken, vissen en truffelzoeken de komende zes maanden verboden is in grote delen van de regio’s Ligurië en Piemonte. Hier trof men de eerste besmette zwijnen aan. De maatregel is nodig omdat de ziekte snel overdraagbaar is via besmetting op de mens, dieren, materialen, kleding etc.  Het goede nieuws is dat dit virus een keer geen gevaar is voor de mens.

Vooralsnog geldt het verbod voor gemeenten binnen de provincies Genua en Savona aan de westkant van Genua. In Piemonte geldt het verbod voor veel gemeenten in de provincie Alessandria. De regio Lombardije neemt maatregelen in de provincie Pavia, onder Milaan. 

Daarmee is het immens populaire wandelgebied Cinque Terre voorlopig nog toegankelijk. Houdt de berichtgeving goed in de gaten als je op reis naar deze regio’s gaat. Of de maatregelen eerder kunnen worden opgeven is niet duidelijk.

3 reacties

  1. ik zelf woont in italia regio veneto/lombardiee maar tot nog toe nergens iets gelezen of gehoord over deze zwijnen pest!! dank u wel

  2. Kijk, dit soort berichten zijn enerzijds handig, maar anderzijds: het is inmiddels meer dan 6 maanden later. Tijd voor een update!

    Is de situatie verlengd? Of mag wandelen inmiddels weer?
    Dit is als niet-italiaanssprekende toerist niet na te gaan.

    1. We hebben het even voor je uitgezocht. Het verbod is dit voorjaar al opgeheven. Het probleem met de varkenspest is echter nog niet opgelost. Dat probeert men te doen door hekken te plaatsen en de snel groeiende populatie te verminderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button