algemeenNieuws

Waarom zijn Italianen ongelukkig?

Als u deze site regelmatig bezoekt en onze gedrukte krant leest droomt u vast wel eens over een leven in Italië. Wie wil er nu niet iedere dag genieten van natuur, cultuur, het lekkerste eten en warme sociale contacten. Italianen moeten wel de gelukkigste mensen ter wereld zijn.

De werkelijkheid is toch anders. Deze week kwam een groep wetenschappers met het eerste World Happiness Report tijdens een grote geluksconferentie van de Verenigde Naties. Een 158-pagina’s dik boekwerk waarin het geluk van inwoners in zo’n 156 landen is gemeten.

En wat blijkt; Italianen zijn veel minder gelukkig dan Nederlanders! Nederland staat op de 4e plaats van landen met de gelukkigste mensen ter wereld. Italië staat op de 28e plaats! IJslanders, Panamezen, Puorto Ricanen, Saoediërs, Costa Ricanen, Brazilianen en Spanjaarden, ze zijn allemaal gelukkiger dan inwoners van Italië.

Geld maakt niet gelukkig
Niet geheel verrassend is dat ontwikkelde landen uit Noord-West Europa aan de top staan, maar economische voorspoed is zeker niet het enige dat mensen gelukkig maakt. Ook arme landen scoren soms hoog op de geluksfactor. Politieke vrijheid, sterke sociale netwerken en weinig corruptie zijn samen belangrijker dan de hoogte van het inkomen. En ook dat is eigenlijk geen nieuws; geld maakt niet gelukkig.

Rene Froger is gelukkig met een vers kopje thee
Rene Froger is gelukkig met een vers kopje thee

Op persoonlijk niveau maken geestelijke en fysieke gezondheid, iemand op wie je kan bouwen, zekerheid van werk en stabiele familiebanden mensen gelukkig. Misschien moeten we het verse kopje thee van Rene Froger er nog aan toevoegen.

Het onderzoek werd uitgevoerd door ontwikkelingseconoom Jeffrey Sachs van de Columbia University in New York. Tijdens de geluksconferentie in Bhutan debatteren honderden afgevaardigden en academici over de stelling of het streven naar gelukzaligheid voor alle burgers het doel van ontwikkeling moet zijn.

Rest voor ons de vraag waarom een heerlijk en welvarend land als Italië slechts op de 28e positie staat. Moeten we het onderzoek in twijfel trekken? Of is het glas halfvol en moeten we kijken naar de 128 landen die ongelukkiger zijn zoals de Duitsers (!) de Grieken en bijvoorbeeld de Letten. De laatste zijn het ongelukkigst van Europa en moeten landen als Bangladesh, Irak, Libanon en Albanië voor zich dulden. Togo staat op de allerlaatste plek.

Misschien heeft u een verklaring?  Bekijk hieronder de ranglijst (lees meer) of download het complete rapport. 

Geluksonderzoek Happiness Report verenigde naties
Klik op de afbeelding om te vergroten

Update 2017

Bekijk het rapport van 2017

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button