LazioNieuwsRegio'sRomeStedenVakantie

Waar kan je parkeren in Rome?

Waar kan je parkeren in Rome is de grote vraag als je naar de hoofdstad van Italië reist met je eigen auto of de huurauto. In dit artikel nemen we je even bij de hand met tips voor gratis en betaald parkeren.

Zone verboden in te rijden

Veel delen van de historische stad mag je niet zonder vergunning inrijden, dit gebied heet de Zona Traffico Limitato (ZTL). Let altijd op deze borden want je wordt met camera’s gecontroleerd en de bon komt thuis. Je kan een ontheffing krijgen als je even moet uitladen bij je hotel of als het hotel een eigen parking heeft. Maar let op dat het hotel je kenteken goed doorgeeft. Op zondag mag je deze zones meestal wel inrijden maar blijf op het bord letten.

Let op de kleuren op straat

Ten eerste, let op de gekleurde belijning als je op straat gaat parkeren, die is net even wat anders dan in Nederland. Blauw is namelijk betaald parkeren en dus niet met de parkeerschijf zoals bij ons.

 • Blauw belijning: betaald parkeren, meestal gratis op zon- en feestdagen
 • Witte belijning: gratis parkeren (vaak max 3 uur)
 • Gele belijning: gehandicapten en andere speciale doelgroepen (echt niet gaan staan, kans op wegslepen!).
 • Roze: zwangere vrouwen of moeders met een pasgeboren kind. Hier komen er steeds meer van in Italië.

Parkeergeld betalen kan bij de parkeerautomaat maar er zijn ook kraskaarten te koop bij de bar of kiosk. Als het goed is kan je vanaf 2023 ook Parkmobile gebruiken want dat werd overgenomen door Easypark. Deze app werkte als het beste in Italië en men beloofd dat de Nederlandse app dan ook te gebruiken is in Rome.

Gratis parkeren in Rome

parkeren in rome
Maximaal drie uur gratis parkeren binnen de witte belijning. Gebruik je parkeerschijf.

Gratis parkeren kan op veel plekken. Vooral op zondag en in de avonduren zijn veel plaatsen gratis waar je op andere momenten voor moet betalen. Bedenk dat als het lekker weer is de Romeinen allemaal naar zee of de camping gaan op zondag. Dan is er genoeg plek. In augustus heeft heel Italië vakantie dus trekt de Romein er op uit. Voor jou een kans op een mooie parkeerplek in het centrum. Gratis plekken doordeweeks kennen meestal een maximum parkeerduur van drie uur.

Parkeergarages

Erg enthousiast zijn we over de Parking villa borghese. Je hoeft dan niet verder met het OV en loopt zo de Spaanse trappen af. Dagtarief is ongeveer 20 euro.

Parking Ostiense Magliana ligt iets buiten het echte centrum maar met de metro ben je er zo. Dat geldt ook voor de parking van Eataly Roma. Dit eetpaleis is sowieso een attractie waar je een keer geweest moet zijn. Het OV brengt je snel naar de andere attracties.

Vantaggio parking is klein maar wel midden in het centrum. Dagtarief is €40,- vantaggio.parkings.info/it

Parcheggio Ludovisi, Via Ludovisi, 60. Dit is een mooie garage net achter de Spaanse trappen. €2,20 per uur met een maximum van €18,- per dag.

Parkeergarages in de buurt van het Vaticaan

 • Parking Piazza Cavour is een mooie grote parkeergarage in het centrum, hij ligt naast Castel Sant’Angelo. €2,50 per uur , €28,- voor 24 uur. www.parcheggiopiazzacavour.it
 • Terminal Gianicolo op Via Padre Pfeiffer Pancrazio is een andere grote garage vlak bij het Vaticaan. www.terminalvaticanoroma.it
 • Parcheggio Mercato Trionfale Musei Vaticani, Via Tunisi, 80. Mooie garage op 200 meter van de muren van het Vaticaan.
 • Garage Dacar, aan de Via Buccari, 5 – 195. Roma. Nette garage, 10 minuten lopen van het Vaticaan.
 • Parking Prati, Piazza Unità, 62 – 193. Kleinere garage, sleutels afgeven.

Parkeren bij het Colosseum

Je kan bij het Colosseum in een garage parkeren maar dat kost wel 25-40 euro per dag. Op straat kan ook voor maar 1 euro per uur. Iets verder, zo’n 15 minuten lopen is het Circo Massimo, daar sta je gratis maar op die plekken wordt geaasd. Op de meest recente Google Maps beelden zien we dat aan de weg ook wordt gewerkt waardoor veel plekken niet beschikbaar zijn.

Goedkoop en veilig parkeren in Rome

De beste optie is vaak om de auto iets buiten de stad te parkeren en dan met de trein of metro verder. Bij de metrolijnen A en B zijn veel parkeerplaatsen en garages. Let wel op dat je niets achterlaat. We lezen dat auto’s nogal eens worden opengebroken op onbewaakte plekken. Een grote parkeerplaats is parkeergarage Anagnina, direct aan de snelweg in het oosten van de stad.

Dit zijn grote park & ride locaties in Rome

P+R locaties

 • Batistini – Via Lucio II 28
 • Valle Aurelio – Via Angelo Emo
 • Rebibbia – Via Casal de’ Pazzi
 • Ponte Mammolo – Via delle Messi d’Oro
 • S. Maria del Soccorso – Via di Pietralata
 • Anagnina – Via Vincenzo Giudice
 • Cinecitta – Via Tuscolana 1568-1570
 • Laurentina – Via Francesco De Suppe’
 • Magliana – via Ostiense
 • Via Bonelli – Via della Magliana Nuova
 • San Pietro – Via della Staz. S. Pietro, 52

Met de trein verder

Il Giornale sliep ooit in een mooi hotelletje in Castel Gandolfo (vlakbij het Ciampino vliegveld aan de zuidkant van Rome) en was vliegensvlug met de trein in hartje centrum.
Een andere tip is bijvoorbeeld het stadje Orte, je doet er naar Rome drie kwartier over of Bracchiano bij het gelijknamige meer. Dat is een half uurtje met de trein naar het centrum.

Parkeren in de badplaatsen

Tot slot nog een tip. Overnacht in een van de badplaatsen vlakbij Rome en ga met de trein naar de stad. Als het goed is gaat de drukte bij mooi weer dan in de omgekeerde richting en is het weer lekker rustig als je terug komt! Hier een paar mooie kustplaatsen bij Rome die goed met de trein bereikbaar zijn.

Meer tips voor Rome

Meer tips voor Rome via deze link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button