NieuwsVakantie

Waar is een drinkfontein in Italië?

Het is heet in Italië en dus moet je genoeg drinken. Dat kan al tijden helemaal gratis via de nasoni (neuzen). Dat zijn kleine drinkfonteintjes om stedelingen te voorzien van schoon en helder drinkwater.
Die naam hebben ze trouwens te danken aan de typische ijzeren tuit die uit de meeste fonteinen steekt. Maar waar is een drinkfontein in Italië? We zochten het uit en vonden een speciale app!

Alleen in Rome staan al 2.500 van deze waterpunten. Omdat de metalen tuit dus op een grote neus lijkt heten ze nasoni. Ze worden ook wel fontanelle genoemd. In Rome werden ze vanaf 1870 neergezet. Ooit waren er in de stad zelfs meer dan 5.000! Let ook op het speciale bakje onderaan de fontein. Dat is voor de (huis)dieren!

Het water is veilig om te drinken want het is hetzelfde leidingwater dat ook naar de huizen stroomt. In principe staan de nasoni altijd aan. Alleen in hele uitzonderlijke omstandigheden draait men de druk iets omlaag.

Een van de bekendste in Rome is ingebouwd in de muur aan de via della Fontanella di Borghese. Er zijn ook hele speciale zoals de draakvormige Fontana delle Tre Cannelle uit 1872 in via della Cordonata, vlakbij de via Nazionale.

Gratis je waterflesje bijvullen is natuurlijk ook prima voor je vakantiebudget. Op drukke toeristenplaatsen worden er soms flinke prijzen gevraagd voor een gekoeld flesje.

Kaartje en app

In Noord-Italië troffen we ooit een waterpunt waar ‘spa-rood’ uitkwam!

Bekijk even dit kaartje waar je ze in het centrum van Rome kan vinden of gebruik deze app om door heel Italië gratis drinkwaterpunten op te sporen. Er staan er 50.000 in zegt de appbouwer. In Noord-Italië troffen we ooit een waterpunt waar ‘spa-rood’ uitkwam, zie foto!

Waar is een drinkfontein in Italië?

Toch liever bronwater?

Ben je fijnproever en ga je liever voor een van de honderden soorten Italiaans bronwater? Lees dan even dit verhaal.

Waar is een drinkfontein in Italië?

Waar is een drinkfontein in Italië?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button