Italiaanse samenlevingNieuws

Vrijwilligerswerk en werken in Italië

Italië staat al decennialang hoog op het Nederlandse lijstje van favoriete vakantielanden. Wie was er niet vanwege de kust, kunst en keuken? Een kleine groep toeristen blijft liever weg van de gebaande paden. Zij willen meer dan de Toscaanse heuvels, Romeinse kerken en Venetiaanse gondels. Zij verkiezen la vita pura boven la dolce vita! Bijvoorbeeld met echt of vrijwilligerswerk in Italië.

Op vakantie in Italië komt dat zogenaamde ‘zoete leven’ dat wij dromen vaak heel dichtbij, maar zelden zijn we één met de Italianen. Het blijft voor de meeste vakantiegangers bij bewonderen en benijden, terwijl het ware beleven van Italië hoog op de bucketlist staat. Met een beetje bluf, creativiteit en doorzettingsvermogen is het mogelijk om meer van het Italiaanse leven te proeven. Het leven van de Italianen, bedoel ik. Duur? Dat hoeft helemaal niet. Zo kunnen ze bij Tenuta Squaneto deze zomer een spontaan Nederlands stel gebruiken voor de schoonmaak van het sanitair. Tegen een reis- en verblijfvergoeding ben je wekenlang onder de pannen, zagen wij op de website.

Werken in een commune

Zo’n werkvakantie brengt je dus al dichter bij de Piemontesi en het leven in Piemonte. Ook in Nomadelfia (Grosseto) kun je leven en werken met de Italianen. Het is een commune van zo’n vijftig gezinnen, die begin vorige eeuw werd opgericht door priester Don Zeno. Hij adopteerde een jongen die net uit de gevangenis kwam en behandelde hem als zijn zoon. Deze ‘traditie’ wordt tot op heden voortgezet in Nomadelfia. Sterker nog, door de jaren heen hebben zo’n 5000 jongeren tijdelijk hun plek gekregen in de gemeenschap. Zij krijgen er een (vak)opleiding, waarvoor de organisatie altijd helpende handen kan gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld worden ingezet op het land of voor simpel klus- en onderhoudswerk als schilderen of het uitvoeren van reparaties.

(Vrijwillig) werken met Italianen

Vrijwilligerswerk en werken in Italië

Je staat er misschien niet snel bij stil, maar vrijwilligerswerk biedt het beste van twee werelden. Het geeft je vakantie meer invulling en voldoening, terwijl je de nachtmerrie van menig Ik Vertrek-deelnemer niet hoeft te vrezen. Zo mag je binnen de EU zes maanden verblijven en werken, mits je de juiste vergunningen hebt. Ook Italië biedt kansen, al moet je wel beseffen dat de werkloosheid in het zuiden van het land erg groot is, met name buiten het zomerseizoen. In het noorden is het vinden van een baan(tje) over het algemeen wat makkelijker. Zo kennen de regio’s Trentino, Valle d’Aosta, Veneto en Emilia-Romagna de hoogste werkgelegenheid.

Tips voor werken in Italië

Talenknobbel

Op de website van de EU en Italië.nl helpen ze je graag op weg met wat praktische tips.

Zo kan onze talenknobbel een pré zijn bij je sollicitatie. Laat je van je beste kant horen, want veel werkgevers geven de voorkeur aan Italiaans sprekende Engelsen, Fransen en Duitsers aangezien zij het veel gesproken Engels of Frans als moedertaal hanteren.

Verblijfsvergunning

Vraag zo snel mogelijk een verblijfsvergunning aan, want het kost zeker een paar maanden voor je hem daadwerkelijk in je bezit hebt. Het helpt vaak als je al een bedrijf hebt gevonden waar je kunt gaan werken, zodra je alle benodigde papieren in bezit hebt. Met je vergunning op zak, kun je vervolgens een ‘verandering van residentie’ aanvragen en ook dat kan even duren, helaas.

Arbeidsbureau en vacaturesites

Wanneer je al in Italië bent, kun je je inschrijven bij een ufficio di collocamento (arbeidsbureau) of lavoro temporaneo voor tijdelijk werk. Zij zijn voornamelijk in de grote steden te vinden. Daarnaast vind je op het internet vacaturesites als Jobonline, BancaLavoro en Clicca Lavoro.

Open sollicitatie

Wist je trouwens dat open sollicitaties in Italië vaak succesvol zijn. Eigen initiatief wordt door werkgevers erg op prijs gesteld en realiseer je daarbij dat het gros van de bedrijven in handen is van een familie en dat de directeur over alles beslist.

Het werken met Italianen maakt dat je ook steeds meer gaat leven met Italianen. Dat was toch je bedoeling? Ze nemen je mee naar hun restaurant of – nog beter – naar mamma thuis en met een beetje geluk leren ze je de stad en streek kennen. Het werk zelf dient vooral een sociaal-maatschappelijk doel, want de meeste vrijwilligers in Italië houden zich bezig met het verzorgen van ouderen en dieren.

Werken met vluchtelingen

Ook in de vluchtelingenopvang kunnen ze Nederlandse hulp overigens gebruiken. De Europese vluchtelingencrisis is hier goed voelbaar, bijvoorbeeld in de kustplaats Napels. Internationale vrijwilligers helpen hier in de opvangcentra en met onderwijs gericht op integratie. Caritas Italiana in Rome en Caritas Ambrosiana in Milaan werken graag met jonge vrijwilligers uit de EU, terwijl

Villa Lavanda in Puglia kleinschalig toeristen ontvangt die eventueel wat langer willen blijven om ook te helpen op het land of in de villa. Zin om te metselen, verven of timmeren? Eigenaar Jenny kan je goed gebruiken. Maar ook mensen die van een actieve vakantie houden, variërend van studenten tot gepensioneerden, zijn welkom. Zij kunnen helpen met de oogst van olijven of lavendel, waardoor hun Italiaanse belevenis prima betaalbaar is: zo’n 15 euro per dag, volpension.

Go local!

Vrijwilligerswerk en werken in Italië

Je vindt ze in iedere toeristenstad: de gids met plu dan wel spreektoeter. In hun gevolg tientallen vreemdelingen die zich de toeristische les laten lezen. Met alle respect voor deze wandelende praatjesmakers, het merendeel bezigt culturele eenheidsworst voor de massa en boeit uiteindelijk slechts een klein publiek.

Veel spannender is het om je door een local mee te laten sleuren over een B-route, de achterdeur van het museum te nemen of een expeditie te boeken. Miriam Welsing van MIRacoli heeft daar een handig handje van. De geboren Nederlandse en getogen Florentijnse (sinds 1992) is al jarenlang meer dan thuis in Italië. Zij brengt je daar waar de meeste toeristen niet komen. Toegegeven: haar agenda laat zich vooral vullen door trouwlustigen en het bedrijfsleven, maar ook voor particuliere avonturiers weet Welsing, na sluitingstijd, museum- en paleisdeuren te openen.

Vrijwilligerswerk en werken in Italië
Iris en Pepe

Iris de Brouwer trouwde met Peppe en ze weten als geen ander de (alternatieve) weg in Napels en omstreken. Ze schreef zelfs een gids over de eeuwenoude stad, dus wie het ware gezicht van Napels wil zien, is bij hen aan het juiste adres. Nee, niet voor grote toeristengroepen. Iris en Peppe maken er bij voorkeur een persoonlijke trip van, wandelend en fietsend.

De kans bestaat overigens dat je het pad kruist met Felicia Giordano van Salerno Travel. Ook zij kent de ongebaande paden in de regio Campania op haar duimpje en brengt je bij de locals.

Olijven plukken, truffeljacht

Vrijwilligerswerk en werken in Italië

Wie nog dieper in de laars wil afdalen voor een bijzonder hoogtepunt, hoe tegenstrijdig dat ook lijkt, zal met Sicilianen de Etna moeten beklimmen. Niet een stukje, maar het hele eind! Lokale (en professionele) berggidsen nemen je mee naar de topkraters op 3340 meter hoogte, dus veel verder dan waar de meeste vakantiegangers stoppen. Deze unieke safari neemt zo’n zes uur in beslag en bestaat uit drie delen; kabelbaan, Jeeptraject (off-road) en wandeling. Veel exclusiever kun je Europa niet beleven, mits je voldoet aan de gezondheidsvoorwaarden. Check getyourguide.nl.

Gelukkig valt er ook laag bij de grond heel veel Italiaanse beleving te vinden. Zo lieten Marja en Erik zich via Trip Toscana het rijke leven in een olijfgaard welgevallen. “Vakantie is voor ons genieten van de lokale keukens en eindelijk eens dat mooie boek lezen, maar ook regelmatig actief bezig zijn met natuur en cultuur. Italië is op alle fronten the place to be. Onze droomtrip naar Toscane begon vorig jaar oktober met een vierdaags verblijf in Peccioli, een klein dorpje bij Pisa. We logeerden bij Agriturismo I Moricci en dat niet alleen: we hebben Maria Angela geholpen bij de olijvenpluk! Leuk dat het was! Genietend van de najaarszon ben je de hele dag actief bezig in de buitenlucht en sindsdien kijken wij nooit meer hetzelfde naar een olijf of naar olijfolie.”

Truffels

Vrijwilligerswerk en werken in Italië

Minstens zo populair als een olijf- of druifoogst zijn de truffelexpedities in Piemonte, Umbrië en Le Marche. Zo stuurt Borgo Castello Panicaglia fijnproevers letterlijk op jacht met een gids en zijn honden om de ‘zwarte diamant’ uit het bos te halen.

Umbrië Vakantie gaat nog verder en nodigt je een dag uit bij een Italiaanse familie in een hooggelegen bergdorp, op anderhalf uur rijden van Vista sull’Oliveto. Daar ontmoet je niet alleen het gastvrije gezin, maar ook de dorpelingen die je laten kennismaken met de truffeljacht en bijzondere truffelsmaak. Daarna neemt de schaapsherder je mee naar de grot waar de zelfgemaakte pecorino wordt bewaard en je leert pasta maken. Tot slot wordt de tafel gedekt voor een vier gangen-maaltijd, waar je één bent met de Italianen.

Mirjam Meijer liet zich verleiden door de eigenaren van B&B Rosa nel Pozzo in Le Marche en opent haar dagboek voor ons. “Het beroemde gebied waar veel truffels gevonden worden, ligt in de heuvels en bergen in het noorden van Le Marche bij Acqualagna. Natuurlijk had ik wel eens van truffels gehoord, maar geproefd nog nooit. Nieuwsgierig gingen we met z’n allen op pad richting Fossato. Daar werden we ontvangen door een superlief Italiaans echtpaar; hij was truffelzoeker en zij maakte de lekkerste gerechten met… truffel! We gingen de berg op met Dino en de hond. Wat was het een bijzondere ervaring: het gemak waarmee de hond de truffels vond en de fantastische verhalen en uitleg erbij van Dino; geweldig. Toen we weer beneden kwamen, kregen we een aperitief en aansluitend mochten we genieten van de heerlijke truffelspecialiteiten van Paola. Het was echt een topdag!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button