CaffèNieuwsSmakenZaken

Voor echte espresso hoef je de deur niet meer uit

Het zeer fraaie, nog niet zo lang geleden geheel vernieuwde De La Mar theater in Amsterdam, was vanmorgen het decor voor de introductie van de Favola, een nieuwe espressomachine geboren uit een Italiaans-Zweeds huwelijk. Italiaanse passie gecombineerd met Noord-Europese expertise staat meestal garant voor succes. Schumacher-Ferrari is misschien wel het beste voorbeeld. In dit geval zorgde de Zweden echter voor de techniek en de Italianen voor de smaak. Het sprookjeshuwelijk (Favola is Italiaans voor fabel of sprookje) produceerde een stijlvol apparaat dat volgens de huwelijkspartners precies dezelfde smaaksensatie geeft thuis, als grote espressomachines in cafés en restaurants.

Koffie wordt over de hele wereld gedronken maar ieder land kent zijn eigen cultuur. Waar we in Nederland nog massaal de filterkoffie laten pruttelen, persen de Italianen het bonenextract er onder hoge druk uit, espresso dus. De naam is de methode van koffiezetten. Ook de manier van drinken, het tijdstip en de locatie verschilt. Tijdens de persbijeenkomst vertelde de vertegenwoordiger van Electrolux over gezellige koffieparties die Zweedse huisvrouwen organiseren. Daar kunnen we ons als Nederlanders wel in vinden. In Italië is er de bar voor het snelle cafeïneshot in de vorm van caffè of de zachte cappuccino om de dag te beginnen. Dat laatste dan wel s’ochtends. De buitenlander die na de avondmaaltijd een cappuccino bestelt, wacht vertwijfelde blikken van de ober die hoofdschuddend op zoek gaat naar een pak melk. Il Giornale kreeg in alle jaren in Italië zelfs tot twee keer toe nul op het rekest na het bestellen van een cappuccino na 12 uur s’middags.

favola-lavazza-electrolux-espresso-cappucinno

Espressomethode
De espressomethode is een wetenschap op zich. Alles moet kloppen. De hoeveelheid koffie tot op de gram, de watertemperatuur tot op de graad, de druk die de machine produceert tot op de bar, de doorloopsnelheid tot op de seconde en natuurlijk de versheid van de koffie. Uiteindelijk is het nog de mens die de machine bedient en die moet dan ook een gedegen opleiding volgen. Alleen dan mag men zich een echte Barista noemen.

Ondanks de hoge moeilijkheidsgraad is het nu toch ook voor gewone stervelingen mogelijk een espresso van het hoogste niveau te maken. De techniek heeft wat dat betreft een enorme vlucht genomen. Het Zweedse Electrolux ontwikkelde samen met Lavazza een zeer compact apparaat dat met een druk op de knop een authentieke Italiaanse espresso, cappuccino of een van de vele varianten op tafel zet.

Onder toeziend oog van de schitterende foto’s van Erwin Olaf in het De La Mar theater (toepasselijk want Olaf fotografeerde in 2005 de Lavazza kalender) kon de aanwezige pers de proef op de som nemen. Indien nodig werd de hulp ingeroepen van de meesterbarista van het Lavazza opleidingscentrum, die speciaal uit Italië was overgekomen.

De A Modo Mio Favola™ is vanaf 1 oktober te koop voor een consumentenadviesprijs van €149,- voor het basismodel en €179,- voor het plusmodel. De machine is onder andere verkrijgbaar bij Mediamarkt, Makro, De Harense Smid, De Bijenkorf en online op www.lavazzamodomio.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button