Italiaanse samenlevingNieuws

Volg de Italiaanse sporen in Amerika maar vergeet Esta niet

Reizen naar Amerika kan gelukkig weer. Voor veel Italianen was dat ruim honderd jaar geleden het beloofde land. Ze namen hun cultuur mee en daarvan zien we de sporen nog iedere dag. In New York ontstond het roemruchte Little Italy. Italiëfans moeten deze wijk zeker niet overslaan tijdens een reis naar Amerika. Vergeet alleen het Esta niet! Daarmee reis je tegenwoordig een stuk de makkelijker naar de VS dan de Italianen destijds.

Vierenhalf miljoen Italianen verlieten tussen 1876 en 1924 hun land. Italië telde toen maar veertien miljoen inwoners. De emigranten namen hun cultuur mee en woonden vaak bij elkaar in dezelfde wijken, zoals wat is gaan heten Little Italy in New York. Daar in het zuiden van Manhattan was Italiaans, of misschien wel beter, Napolitaans of Siciliaans de voertaal. De Italiaanse bewoners trokken al lang geleden weg maar voor Italiëfans is de wijk nog een feest der herkenning door de vele Italiaanse restaurants en winkels. Schaf voordat je naar Amerika vertrekt wel even het digitale ESTA-formulier aan. Een ESTA is verplicht om naar Amerika te reizen.

Ben je eenmaal aangekomen in New York dan moet Little Italy dus zeker op het programma. Daar waan je je nog steeds een beetje in Italië. Begin dan in ieder geval in Mulberry street. Cafe Roma is het oudste café op de hoek van Mulberry en Broome street. De Mulberry Street Bar is ook een klassieker die al meer dan honderd jaar bestaat. Lombardi’s of Angelo’s zijn bekende restaurants in deze straat.

Grand street

In Grand street zit het officiële Little Italy Historic Museum maar bezoek bijvoorbeeld ook de kaaswinkel van Di Palo op de hoek van Grand street en Mott street. Dat is dan meteen ook grens met China want Mott street noemen ze ook wel de Main Street van Chinatown. Ferrara Bakery & Café staat bekend om de cannoli en espresso. Dit restaurant zit er al sinds 1892 op Grand Street 195. Een paar panden verderop op nummer 188 zit delicatessenwinkel Alleva Dairy.

Alleva Dairy.

Ten noorden van Broome street verdampt de Italiaanse sfeer een beetje maar je kan nog altijd naar Lombardi’s Pizza, de oudste pizzeria van Amerika. In dit deel zitten de betere Italiaanse restaurants en de wat luxere boetiekjes.

San Gennaro in september

Net als in Napels wordt San Gennaro ook in New York uitbundig gevierd met een van de oudste markten van de stad en veel activiteiten. De braderie is op Mulberry Street, tussen Houston Street en Canal Street en duurt 11 dagen. Het is een jaarlijks hoogtepunt in de wijk.

Artiesten

The Godfather is een van de bekendste films aller tijden. De opnames vonden deels plaats in Little Italy. Het liet zien hoe de Italianen ook een minder fraai deel van de samenleving importeerden. Gelukkig waren emigranten niet alleen succesvol als boef maar ook als artiest. Legio beroemde Amerikanen hebben Italiaanse roots. Denk aan Madonna en Lady Gaga, zangers als Frank Sinatra, Frank Nappa, de acteurs; Danny De Vito, Leonardo di Caprio, Robert de Niro, Al Pacino en Tony Danza, of de regisseurs Francis Ford Coppola en Quentin Tarantino. Zelfs Paris Hilton schijnt Italiaans bloed te hebben lazen we ergens.
First Lady Jill Tracy Jacobs heeft ook Siciliaanse wortels. Jacobs was destijds de familie Giacoppo. Haar grootvader komt uit het kleine plaatsje Gesso, vlakbij Messina. Hij vertrok naar Amerika in 1900.

Meer Italiaanse buurten in New York

Het stadsdeel Staten Island is eigenlijk nog echt Little Italy, hier is 44,5% van de bewoners van Italiaanse afkomst is. Maar er is ook een Little Italy in de Bronx, Brooklyn (Bensonhurst) en Queens (Howard Beach).

Reizen naar Amerika met ESTA

De hele papierwinkel zal voor de Italiaanse emigranten een stuk langer geduurd hebben dan nu. Maar die gingen zich dan ook definitief vestigen na een wekenlange reis op de boot. Wij stappen tegenwoordig voordelig en snel op het vliegtuig. Een visum is niet per se nodig maar ESTA wel, dat staat voor Electronic System for Travel Authorization. Het is bedoeld om ongewenste reizigers te weren. Als je het ESTA online aanvraagt, kijkt de U.S. Customs & Border Protection of je mogelijk een veiligheidsrisico vormt. Een ESTA is een digitale reistoestemming.

Als je voor vakantie, zakenreis of overstap naar Amerika reist moet je een ESTA aanvragen. Zonder een geldig ESTA komt je het land niet in. Je kan ook een visum aanvragen, maar dat is duurder en kost meer tijd. Dan moet je naar ambassade of het consulaat bezoeken. Een ESTA is twee jaar geldig.

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

Littly Italy rond het jaar 1900

Mulberry street.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button