Nieuws

Volg de Giro d’Italia in de meivakantie

Misschien ga je dit jaar wel in de meivakantie naar Italië, dat doen steeds meer mensen. Voor midden-Italië is het Lucca Classica Music Festival dan een leuke tip maar ook de Calendimaggio di Assisi (Umbrië) moet je een keer zien. In de regio de Marken is begin mei de Palio di San Floriano in de stad Jesi (van de lekkere Verdicchio wijn!). Een ander groot spektakel in die periode is de Ronde van Italië. Die begint 4 mei in Turijn en blijft de eerste dagen in Piemonte.

De eerste etappe van de Giro d’Italia begint op 4 mei vlak bij het stadion van voetbalclub Juventus. Na 136 kilometer finishen de renners in het centrum van de stad. Onderweg brengen een eerbetoon aan de slachtoffers van Grande Torino. 4 mei 2024 is het namelijk precies 75 jaar geleden dat een vliegtuig met daarin de voltallige selectie van voetbalclub AC Torino neerstortte bij Turijn. Niemand overleefde de ramp. Lees meer in dit verhaal.

Van Piemonte naar Toscane

De twee etappes daarna zijn ook in de regio Piemonte. Tijdens de tweede dag is er al een aankomst bergop. Het heiligdom van Oropa vlakbij wolstad Biella is dan de finishplaats. Daar ligt op 1.200 meter een prachtig klooster, opgedragen aan de maagd Maria. Tom Dumoulin won er in 2017 en dit was ook de klim waar Marco Pantani in 1999 aan zijn legendarische inhaalrace begon nadat zijn ketting eraf sprong.

7 mei is de finish in het leuke vakantieplaatsje Andora aan de kust van Ligurië, niet te verwarren met het ministaatje tussen Frankrijk en Spanje.

8 mei fietsen ze van Genua naar Lucca in Toscane.

9 mei is de start in badplaats Viareggio en dan rijden ze via Volterra naar de kuuroorden van Rapolano Terme ten oosten van Siena.

Ook de etappe daarna, op vrijdag 10 mei van Foligno naar Perugia, kan je misschien tijdens de vakantie nog meepikken. 26 mei is de finish in Rome. Wij genieten op tv vaak van de prachtige helikopterbeelden van het Italiaanse landschap tijdens de etappes. Stem dus zeker ook even af op Eurosport, ook als je niets met wielrennen hebt.

Volg de Giro d'Italia in de meivakantie

Tour de France start in Italië dit jaar!

Lukt het niet de Giro te volgen pak dan de start van de Tour de France mee deze zomer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button