Voetbalplaatjes familie Panini in kaas en Maserati’s
De echte voetballiefhebber weet bij het horen van de naam Panini dat het niet over broodjes maar over plaatjes gaat, voetbalplaatjes om precies te zijn. Nog altijd worden de albums met veel enthousiasme volgeplakt. Smartphone en internet krijgen de Paniniplaatjes er maar niet onder. Maar de familie Panini heeft meer interesses hoorden we laatst; kaas en Maserati’s!
Il Giornale-lezer Gijs Weiertse heeft oog voor de schoonheden van het Italiaanse leven. Zo tipte hij de redactie over het bezienswaardige automuseum dat de familie Panini oprichtte. Die plaatjes legden hen geen windeieren en dus werden er volop Maserati’s verzameld. Daarom waren ze er als de kippen bij toen De Tomaso Group de collectie van het Maseratimuseum ooit aan de hoogste bieder wilde verkopen. Nadat Fiat het automerk had overgenomen, hadden ze geen interesse in het oude spul.
Het museum bestond al sinds 1965 maar in 1996 hamerde een veilinghuis in London de unieke modellen bijna af. Modena was in rep en roer uit angst het erfgoed te verliezen. Umberto Panini stak snel de helpende hand toe en rekende het bedrag voor de historische Maserati’s meteen af. Sindsdien staat de Collezione Umberto Panini in een prachtig museum.
Kaas
Dit museum is opmerkelijk genoeg gevestigd in een grote kaasboerderij vlakbij Modena! Umberto Panini was namelijk niet alleen plaatjeskoning maar ook groot liefhebber van de Parmezaanse kaas uit de streek. Kaasmaker worden was een andere droom waarbij hij het hele proces in eigen hand wilde houden. Zo geschiedde. Op de biologische boerderij Hombre van de familie Panini, wordt nu 6.000 liter melk per dag verwerkt waaruit uiteindelijk twaalf van die grote kaaswielen rollen. Die worden uiteraard niet onder de in hetzelfde pand aanwezige klassieke Maserati’s geschroefd.
Een stukje, of als je eens gek doet een heel ‘wiel’ van 40 kilo, is in het winkeltje te koop. Het museum is gratis te bezoeken. Stuur als je wilt komen een mailtje of bel even. Dan ben je van harte welkom. Umberto zelf doet de deur alleen niet meer open. Hij overleed in 2013. www.paninimotormuseum.it
Panini voetbalplaatjes
De broers Giuseppe en Benito Panini hadden een krantenkiosk in Modena. In 1961 kwamen ze op het idee om plaatjes van voetballers te verkopen die je in een album kon verzamelen. Het succes was overweldigend. Dat (her)ontdekten Albert Heijn en Plus later ook. Het bedrijf is inmiddels een multinational met meer dan 1000 medewerkers in vele landen. In 2013 overleed Umberto, de laatste van de vier broers Panini.
Voetbalplaatjes familie Panini in kaas en Maserati’s
Voetbalplaatjes familie Panini in kaas en Maserati’s