Italiaanse merken sportkleding
Sport en kleding, het is de Italianen wel toevertrouwd. Er zijn dan ook tientallen Italiaanse merken sportkleding waarvan we er een aantal ook in Nederland kennen.
Neem bijvoorbeeld het bekende merk Lotto. Het heeft een lange historie in de sportwereld. Ruud Gullit maakte het merk groot in de jaren 80 en 90 en van 1994 tot 1996 liep ook het Nederlands Elftal in Lotto-shirts. Lotto komt uit het hart van de Italiaanse schoenenindustrie, Montebelluna in de buurt van Venetië. Het merk werd in 1973 opgericht door de familie Caberlotto, die eigenaar waren van voetbalclub Treviso. Tegenwoordig exporteert het bedrijf kleding en schoenen naar meer dan 80 landen en haalde het een omzet van bijna 300 miljoen euro.
Italiaanse kledingmerken sterk vertegenwoordigd
Spelers van Roda JC, FC Utrecht en Feyenoord droegen het bekende merk Kappa net als het Italiaanse nationale elftal tijdens het EK 2020 in Nederland en België. Geïnspireerd door de band met de Italiaanse club Palermo dat in het roze speelt, verleidden ze de nuchtere Domstedelingen ooit om tijdens uitwedstrijden half in het roze te spelen.
Tijdens het WK Voetbal in Qatar is Kappa het enige Italiaanse merk dat prijkt op de shirts van een nationaal team. De voetbalbond van Tunesië heeft een contract met het merk. Interessant om te weten is misschien dat veel Italiaanse merkkleding in Tunesië wordt gemaakt. In Italië wordt er dan nog een knoopje aangezet om er toch ‘made in Italy’ op te mogen zetten…
Macron werd al in 1971 nabij Bologna opgericht en is al enige tijd erg succesvol in het voetbal. AZ speelde er ooit in net als Vitesse Willem II en FC Den Bosch. Seizoen 22/23 speelt SC Heerenveen in de shirt net als vier clubs uit de Italiaanse serie A.
Net als Macron heeft ook het Italiaanse Errea nog niet de status van Adidas of Nike bereikt maar de Italianen timmeren wel hard aan de weg. ADO Den Haag speelt al jaren in de shirts en verder wordt de sportkleding in meer dan 35 landen verkocht. De productie vindt plaats in de eigen fabriek in San Polo di Torrile, onder de rook van Parma.
Diadora is er ook nog. Ook dat merk deed het goed bij Nederlandse voetbalclubs maar ging in 2009 failliet. Het werd begin 2010 overgenomen door het eveneens Italiaanse Geox.
Fila is een legendarisch merk dat groot werd in het tennis. Het werd in 1911 opgericht door de gebroeders Ettore en Giansevero Fila, in het stadje Biella. Dit stadje in de regio Piemonte staat bekend om de productie van stoffen (lees meer) voor de bekende ontwerpers in Milaan. Fila werd opgericht om kleding voor de lokale bevolking te maken. Pas in de jaren zeventig gingen ze over op sportkleding. Daarvoor was het hoofdproduct ondergoed! Zoals wel vaker is ook dit merk verkocht aan een internationaal conglomeraat toen het even wat minder ging. Tegenwoordig heeft Zuid-Korea het in handen. Het merk sponsort slechts enkele betaaldvoetbalclubs waaronder Maccabi Tel Aviv. De Nederlandse schaatsers rijden nog tot 2026 als de Olympische Spelen in Milaan/Cortina d’Ampezzo zijn in het merk.
NAC uit Breda speelde een tijdje in de shirt van het Italiaanse merk Legea maar dat liep door leveringsproblemen niet lekker. Omdat het misschien maar één letter scheelt is het merk nu sponsor van NEC. Heel het seizoen 2022/2023 loopt de club uit Nijmegen in de Italiaanse kleding. Legea heeft haar hoofdkantoor in Pompeï. Het merk werd in 1993 opgericht.
Givova is heeft net als Legea nog geen hele lange historie. Het kledingmerk zit om de hoek bij het merk Legea. Het werd in 2008 opgericht door Giovanni Acanfora in het stadje Scafati vlakbij Napels. In Nederland is het merk nog onbekend, geen enkele club heeft een sponsorcontract. In Italië spelen er aan aantal Serie A teams in het merk en wereldwijd is het merk ook steeds succesvoller.