Italiaanse modeNieuws

Italiaanse merken sportkleding

Kerkrade ligt alweer een stuk dichter bij Italië dan Amsterdam. De voetballers van Roda JC liepen er daarom misschien al keurig bij in shirts van het Italiaanse merk Diadora. Nu dat merkt stopt schakelen ze over op het roemruchte Lotto. Dat merk is de komende vier jaar de nieuwe kledingsponsor van de club uit Zuid-LimburgNaast het wedstrijdtenue zal het Italiaanse merk ook voor een uitgebreide training- en clubmerchandising zorgen voor zowel spelers als supporters.

Lotto was een tijdje uit het Nederlandse voetbal verdwenen maar heeft een lange historie in de sportwereld. Ruud Gullit maakte het merk groot in de jaren 80 en 90 en van 1994 tot 1996 liep ook het Nederlands Elftal in Lotto-shirts. Nu voetbalt Clarence Seedorf op de schoenen.

Lotto komt uit het hart van de Italiaanse schoenenindustrie, Montebelluna in de buurt van Venetië. Het merk werd in 1973 opgericht door de familie Caberlotto, die eigenaar waren van voetbalclub Treviso. Tegenwoordig exporteert het bedrijf kleding en schoenen naar meer dan 80 landen en haalde het een omzet van bijna 300 miljoen euro.

Italiaanse kledingmerken sterk vertegenwoordigd.

Niet alleen Roda JC hult zich in het Italiaans, de spelers van FC Utrecht dragen al enige tijd het bekende merk Kappa. Dat merk opperde aan het begin van het seizoen om net als Palermo geheel in het roze de uitduels te spelen. Dat ging de nuchtere Domstedelingen net iets te ver maar tot het spelen in half zwart, half roze uitshirts waren ze wel bereid.

[divider]

Italiaanse sportmerken in het Nederlandse voetbal

Macron werd al in 1971 nabij Bologna opgericht en is al enige tijd erg succesvol in het voetbal. AZ speelt in de high-tec shirts net als Willem II en FC Den Bosch. In het Engelse betaaldvoetbal kleden maar liefst 25 profclubs zich in de kleding van het Italiaanse merk.

Net als Macron heeft ook het Italiaanse Errea nog niet de status van Adidas of Nike bereikt maar de Italianen timmeren wel hard aan de weg. ADO Den Haag speelt in de shirts en verder wordt de sportkleding in meer dan 35 landen verkocht. De productie vindt plaats in de eigen fabriek in San Polo di Torrile, onder de rook van Parma.

Tot slot het merk waarmee we dit verhaal begonnen, Diadora. Ook dat merk deed het goed bij Nederlandse voetbalclubs maar ging in 2009 failliet. Het werd begin 2010 overgenomen door het eveneens Italiaanse Geox.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back to top button