FlorenceKunst, film, muziekNieuwsRomeStedenVakantie

Vlooien op de rommelmarkten naar brocante en antiek in Italië

Rommelmarkt, kleedjesmarkt, kofferbakmarkt, vlooienmarkt… Een beetje snuffelaar in Nederland weet waar te struinen voor zijn tweedehandsjes. Enkele duizenden worden er immers jaarlijks georganiseerd. Typisch Nederlands? Ja en nee. Enerzijds kopen wij graag veel voor weinig. Maar ook Italianen gaan de markt op, vooral om iets bijzonders te vinden, soms zelfs weinig voor veel.  Lekker vlooien op de rommelmarkten naar brocante en antiek in Italië!

We zouden bijna willen schrijven: in Italië speelt geld geen rol op de markt, maar daarmee gaan we te kort door de bocht. Zo zwartwit is het cultuurverschil op de markt nou ook weer niet. Ja, hebberige Nederlanders mogen graag graaien en afdingen, maar die zuinigheid en dat zogenaamde spel vind je ook op de vlooienmarkten in Italië.

Vlooien op de rommelmarkten naar brocante en antiek in Italië
Vlooien op de rommelmarkten naar brocante en antiek in Italië

Verschillen

Toch zijn er twee concrete verschillen die we hier graag even aanhalen. Een Italiaan zal, ook op de tweedehandsmarkt, eerder letten op de kwaliteit en noodzaak dan op de korting. Daarnaast is het schrijnend om te zien dat menig koper en verkoper, zeker in het zuiden van het land, door nood tot elkaar veroordeeld zijn. De handel is voor hen geen spel, maar een kwestie van overleven. Armoede dwingt ze een enkele cent te verdienen of hun laatste cent uit te geven. Natuurlijk, ook in Nederland zijn het meestal niet de rijksten die hun kleedje spreiden. Maar zij hebben (vaak) ook nog het sociale vangnet van de overheid. Op het Italiaanse platteland gelden andere omstandigheden. Het is ook daarom dat de handel niet altijd handje-contantje wordt afgerekend, maar ook met een paar citroenen, flesje olie of… een schilderijtje.

Vlooien op de rommelmarkten naar brocante en antiek in Italië

Slenteren, snuffelen en vlooien in Italië in de herfst

In dit artikel richten we ons op de ‘vrolijke’ kant van het slenteren, snuffelen en vlooien in Italië. Tip: gat in de herfst. De hitte is dan uit de lucht is en het weer fijn toeven is op de straten en pleinen in Italië. Bovendien zijn de meeste toeristen vertrokken, wat lucht en een veilige corona-afstand genereert bij de kleedjes en kramen.

Wie denkt dat ‘ie in de grote stad veel geld moet neerleggen voor een goede (tweedehands) koop, heeft het mis. Op veel markten vind je prachtige spullen voor relatief weinig geld. Dat is bijvoorbeeld een reden voor fashionisten en verzamelaars om de zogeheten mercatini dell’usato te bezoeken, zelfs in een chique modestad als Milaan. Van boeken tot kleding en van huis-tuin-en-keukenspullen tot speelgoed, je kunt er naar de mooiste schatten graven, maar let wel: de ene markt is de andere niet. Kunst en antiek wordt over het algemeen aangeboden op speciale markten, waar entreegeld wordt geheven. Het is om willekeurige snuffelaars buiten de deur te houden. Verder heb je, naast de standaard tweedehandsmarkt, de mercato delle pulci, zeg maar vlooienmarkt. Dit was van oudsher de markt van prullaria, dus waar zonder grote waarde of nut. Vandaag de dag kun je ook daar nog wel eens een verrassing vinden.

Misschien vind je nog een mooie antieke Corona typemachine…

Vlooienmarkt in Trastevere, Rome

Porta Portese in de hoofdstad is nog steeds een van de grootste en meest gevarieerde vlooienmarkten van Europa. De organisatie had het afgelopen jaar, zoals vele anderen, zwaar te lijden onder de coronapandemie, maar het mag weer! Vele honderden kraamventers slijten hier zo’n beetje alles onder de zon, van echt antiek tot de grootst mogelijke rotzooi. En wie niet weet wat ‘ie zoekt, snuffelt zich tureluurs.

Wij van Il Giornale maakten hier van de gelegenheid gebruik om ons meteen onder te dompelen in de bruisende sfeer van Trastevere, want dat doet de markt met je. Even weg van de kramen voor een heerlijke cappuccino op de vele terrassen en mensen kijken.

Porta Portese

De Porta Portese wordt al sinds 1945 georganiseerd, iedere zondag van dageraad tot de siësta. De markt staat op de plek waar de vroegere Porta Portuensis zich bevond en werd gebouwd door Paus Urbanus VIII in de 17de eeuw. Trastevere en de heuvel van Janiculum werden in de derde eeuw al binnen de muren van Rome gehaald en zijn sindsdien altijd een belangrijk commercieel gebied gebleven tot nu aan toe. En weet u wat zo leuk is: afdingen is een must, zeker voor buitenlanders! Dus om de beste koop te garanderen, zoek je een leuk product, onderhandel je en kom je tegen sluitingstijd terug om het te kopen. Grote kans dat de prijs verder zal dalen. Kijk anders eerst de kunst af bij de Romeinen. Sommigen zijn meesters in dit ‘knikkerspel’, met hun luide stem, grote ogen en wilde gebaren. En dat voor een paar lullige centen.

Overigens, let ook op de eigen centen, want zakkenrollers komen op zondag ook graag naar Trastevere. Achter de schermen is bovendien een zwarte, illegale markt actief. Namaakartikelen, illegale sigaretten, gestolen kunst, weddenschappen, gokspelletjes; het mag allemaal niet, maar ja… Porta Portese begint bij Via Portuense en loopt helemaal door naar Piazza Ippolito Nievo, maar Piazza Porta Portese hoort er ook bij.

Brocante en antiek in Toscane

Rome mag dan de grootste vlooienmarkt hebben, andere steden laten het niet afweten. Neem Toscane! Zo heeft Florence een dagelijkse markt op het Piazza dei Ciompi. Deze markt is niet zo heel groot, maar op de laatste zondag van de maand is een bezoekje zeker de moeite waard. Het plein is dan omgetoverd tot één grote antiekmarkt, waar je je in de middeleeuwen waant.

Het historische centrum van Arezzo verandert ieder eerste zondag van de maand in een walhalla voor antiekliefhebbers en koopjesjagers. In de prachtige straatjes van deze stad vind je kraampjes met meubelen en kroonluchters, maar ook tweedehands boeken en allerlei delicatessen uit de streek. Meer dan 300 kramen vol curiosa verzamelen zich elk derde weekend van de maand rondom de Dom van Lucca. Op het Piazza Antelminelli, het Piazza San Giusto en het Piazza San Giovanni struin je langs meubels, juwelen, oude boeken, kunst en servies. Tegelijkertijd vindt op het Piazzetta San Carlo en het Piazzetta dell’Arancio Piazzetta dell’Arte plaats, een kleinere markt met veel lokale kunstenaars en ambachtslieden die hun creaties te koop aanbieden.

2000 vlooienmarkten

De markt is per definitie een perfecte plek om een stad of streek te leren kennen. Je bent er één met de lokalen. Uit de lijst met meer dan 2000 vlooienmarkten selecteerden wij er slechts een paar, in het bijzonder in de steden en streken waar Nederlanders graag komen.

Wie in deze maanden rond het Comomeer verblijft, ontkomt bijna niet aan de reizende vlooienmarkt Pulci e non solo. Deze strijkt elke eerste en derde zondag van de maand neer in Corsico. De tweede zondag van de maand kun je terecht in Buccinasco. De vierde zondag van de maand is San Donato Milanese aan de beurt. Er zijn steeds zo’n tweehonderd kraampjes vol brocante, antiek en curiosa, waarbij de collectie tussen de verschillende markten in steeds wordt aangevuld met nieuwe stukken.

Pesaro, aan de kust van Le Marche, is met én zonder markt al een heerlijke badplaats voor een wandeling. Iedere derde zondag van de maand moet je ook in het oude centrum van de stad zijn voor de rommel- en antiekmarkt. Tussen de monumenten en paleizen van de stad vind je dan de meest bijzondere antiekwaren en curiosa, uitgestald op de kraampjes die door de straatjes slingeren.

Vogeltjesmarkt

Ciaotutti.nl adviseerde ons de jaarmarkt in Comunanza (Le Marche) in de agenda te zetten. Dit oude dorpje werd vroeger door de Romeinen opgericht vanwege de thermale bronnen. Al meer dan een halve eeuw wordt hier op de eerste zondag van oktober een bijzondere markt gehouden. De Fiera degli Uccelli heet het, goed voor honderden kramen en een bijzondere topattractie. Heel veel uccelli stelen de show! Honderden kooitjes, allemaal gevuld met de meest kleurrijke zingende vogeltjes en de meest uiteenlopende soorten, zoals adelaars, raven, papegaaien en uilen.

Rommelmarkten rond het Gardameer en Lago Maggiore

Vlooien op de rommelmarkten naar brocante en antiek in Italië

De bekendste rommelmarkten rond het Gardameer zijn die van Desenzano del Garda en Arco. Hier worden niet alleen oude meubels aangeboden, maar ook boeken en verzamelvoorwerpen zoals geldstukken, postkaarten en blikken dozen. Ook vind je er vintage kleding en accessoires, kant, borduursel en keukengerei. Zet maar in de vakantieagenda: eerste zaterdag van de maand Bussolengo, Rovereto en Trento, derde zaterdag van de maand Arco, Verona en derde zondag van de maand Bardolino, Lonato del Garda, Mantova en Bergamo.

Valt er nog wat te rommelen bij het Lago Maggiore? Absoluut! In Angera elke derde zondag van de maand op de Piazza Garibaldi, in Pallanza elke vrijdagavond van juli tot en met september, in Sesto Calende elke derde zaterdag van de maand en in Varese is het iedere eerste zondag van de maand Mercatino Bosino.

De website cosedicasa.com/mercatini geeft een actueel overzicht van antiekmarkten door heel Italië.

Vlooien op de rommelmarkten naar brocante en antiek in Italië
Vlooien op de rommelmarkten naar brocante en antiek in Italië

antiek

Vlooien op de rommelmarkten naar brocante en antiek in Italië

Vlooien op de rommelmarkten naar brocante en antiek in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button