Geloof en kerk in ItaliëKunst & CultuurKunst, film, muziekNieuwsRegio'sToscaneVakantie

Vloer kathedraal Siena weer even te zien

Van 27 juni tot 31 juli en van 18 augustus tot 16 oktober 2024 kan je in Siena de majestueuze vloer van de kathedraal weer even bewonderen. De rest van het jaar gaat het marmeren meesterwerk namelijk schuil onder een afdekking. Dat moet de vloer beschermen tegen de schoenen van de 1 miljoen bezoekers per jaar.

Siena in Toscane is absoluut een van de hoogtepunten van Italië. Is het niet om de beroemde Palio die jaarlijks op 2 juli en 16 augustus wordt verreden, dan is het wel om de geschiedenis, de middeleeuwse binnenstad, een van de mooiste pleinen ter wereld en de fantastische dom. Het fenomenale interieur van de Duomo Santa Maria Assunta is al jaren een magneet voor toeristen. Met de bouw werd in de 12e eeuw begonnen. Het is een van de grote voorbeelden van Italiaanse gotische architectuur. De Duomo heeft een rijk versierde façade en naast de dom staat een 77 meter hoge campanile.

De mooiste vloer ter wereld

Maar nu hebben we het dus over de vloer. Daarmee begonnen ze in de veertiende eeuw. Pas in negentiende eeuw was men zover om het bordje ‘af’ er op te plakken. Verschillende kunstenaars hebben er door de eeuwen heen aan gewerkt. Sommige noemen het de mooiste vloer ooit gemaakt. Dat kwam niet alleen door vaardige kunstenaars, maar ook door een speciale techniek waardoor men met kleur in het marmer kon spelen.

Vloer kathedraal Siena weer even te zien

Bewonder binnenkort de 56 marmeren inlegstukken gemaakt door kunstenaars als Sassetta, Domenico di Bartolo, Matteo di Giovanni, Domenico Beccafumi en ook schilder Pinturicchio uit Umbrië. De vloer vertelt verschillende Bijbelse verhalen maar ook de geschiedenis van de stad.

Andere hoogtepunten van de Duomo zijn een beeld van Johannes de Doper gemaakt door Donatello, de preekstoel van Nicola Pisano, de Piccolomini-bibliotheek uit 1492 en twee beelden van Petrus en Paulus waar niemand minder dan Michelangelo voor tekende.

Je moet wel een kaartje kopen voor deze kerk. Meer info.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button