NieuwsRegio'sToscaneVakantie

Viareggio viert 150 jaar carnaval

Het carnaval in de Toscaanse kuststad Viareggio begon officieel op zaterdag 4 februari. Het feest wordt daar al sinds 1873 gehouden. Dit jaar zijn er een aantal veranderingen zichtbaar.

Natuurlijk, het carnaval in Venetië is wereldberoemd maar het feest in Viareggio doet daar zeker niet voor onder. Alleen doen ze het daar wel anders, niet met de wonderschone kostuums maar meer op z’n Noord-Europees met prachtige praalwagens en figuren van papiermaché. Die hadden vaak een satirische politieke boodschap maar dat verandert langzaam.

25 februari 1873 was er de eerste parade op de Via Regia, ter gelegenheid van Vastenavond. De stad met zijn prachtige art nouveau gebouwen aan de Toscaanse kust, werd sindsdien een echt bolwerk van het Italiaanse carnaval. Optochten, feesten en gemaskerde bals trekken al tientallen jaren een multicultureel publiek.

De stad viert het Carnaval met een eigen lied, Sulla coppa di Champagne, dat klinkt als de speciaal gefabriceerde figuren door de straten trekken.

De figuren zijn vaak satirisch bedoeld. Van politici en andere bekende mensen worden karikaturen gemaakt. De politieke thema’s zijn er dit jaar minder. In de plaats daarvan zagen we beelden die gaan over de hoop op een betere wereld. Vrede op aarde en oog voor het milieu. Koningin Elizabeth is dit jaar ook uitgebeeld. De mooiste praalwagen wint een prijs.

Dit jaar is een gigantische bewegende gorilla te zien. Het staat symbool voor de manier waarop de mens de aarde vernietigd. Dierenrechtenactivisten uitten kirtiek op deze symboliek.

Burlamacco

Burlamacco is de traditionele carnavalsmascotte die bezoekers overal tegenkomen. Hij staat voor de nar, de zot en is echt onderdeel van de Italiaanse folklore.

Carnavalsmuseum

Duik eens diep in de carnavalscultuur en bezoek het carnavalsmuseum in Viareggio. Het is ook in de zomer open. Meer info via deze link. viareggio.ilcarnevale.com

Programma

Zaterdag 4 februari was dus de opening. 25 februari worden de festiviteiten afgesloten. Ben je in de buurt en wil je de optocht zien zorg dan dat je zondag 12 februari (15.00 uur), donderdag 16 (18.00 uur), zondag 19 (15.00 uur), dinsdag 21 (17.00 uur), en zaterdag 25 februari (17.00 uur) even gaat kijken. Op de laatste dag is ook de prijsuitreiking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button