Stile Italiano

Via Tortona, bruisend middelpunt in design-kapitaal Milaan

Door: Tim de Vogel

Italië is al hét designland van de wereld, met Milaan als design-hoofdstad, maar een week per jaar, tijdens de Salone Internazionale del Mobile maakt deze stad deze titel in de overtreffende trap waar. We willen maar zeggen: houdt u van design, zorg er dan voor dat je van 14 tot 19 april 2015 in Milaan bent.

De Salone is een meubelbeurs, maar nog veel meer dan dat. Natuurlijk, je kunt naar het beurscomplex gaan en daar de laatste designtrends bekijken, maar het leukste en belangrijkste deel van de Salone speelt zich af in de stad zelf. Verspreid door het centrum vind je de allerhipste, meest trendy winkels. Mode, meubels, architectuur, alles komt aan bod. Winkels werken hierbij nauw samen met de wereldwijde top op het gebied van design.

Via Tortona

Kolkend middelpunt is de Via Tortona, of eigenlijk Zona Tortona. Meer dan 1500 exposanten met design-groepen, pop-up stores, straatshows en exposities strijken hier dan neer. Je vindt hier de laatste ontwerpen van internationale grootheden, waaronder ook Nederlandse namen als Marcel Wanders en Piet-Jan van den Kommer, maar ook exposities, bijvoorbeeld over de keuken van de toekomst, Design Village, de designbibliotheek en ga zo maar door.

Eigenlijk is het onmogelijk om zelfs maar een fractie te beschrijven van wat hier allemaal te zien is. Je moet het meemaken. De restaurants en cafés puilen uit, speciaal voor deze week worden er aparte tenten in de straat neergezet waar je een prosecco, een heerlijk broodje parmaham en tal van andere lekkernijen kunt scoren, want al dat lopen maakt hongerig en dorstig.

Dit bad in de vorm van een damesschoen is het werk van de Italiaanse ontwerper Massimiliano Della Monaca

Onder de aanwezigen bevinden zich ook veel toeristen die hier sfeer komen proeven. Als je hier een tijdje rond hebt gelopen, word je vanzelf wel een liefhebber van design! En wie jong en mooi is loopt kans op straat een uitnodiging in de hand gedrukt te krijgen voor een van de vele feesten die tijdens dergelijke evenementen iedere avond in Milaan worden gehouden. Er wordt bijzonder weinig geslapen tijdens de Salone…

[divider][divider]

Nu we het toch over slapen hebben: reken op fikse hotelprijzen. Als je al een kamer kunt krijgen, want de hotels raken al snel volgeboekt. Ze kunnen daarom exorbitante bedragen vragen, 2000 euro voor drie nachten in een piepklein kamertje is heel normaal. Velen wijken dan ook uit naar plaatsen buiten de stad en rijden iedere dag een uurtje op en neer. Vroeg reserveren is verstandig.

In 2015 is de Salone Internazionale del Mobile van 14 tot en met 19 april. Meer informatie op: www.cosmit.it

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button