LiguriëNieuwsRegio'sVakantie

Via dell’Amore beter toegankelijk voor gehandicapten

De Via dell’Amore is misschien wel het bekendste Italiaanse wandelpad. Meer dan tien jaar was het grotendeels afgesloten omdat in 2012 een aardverschuiving vier toeristen verwondde. Daarvoor vielen er al regelmatig grote stenen naar beneden. De exacte datum is nog niet bekend, maar het gaat in ieder geval deze zomer weer helemaal open. De Via dell’Amore is dan ook beter toegankelijk voor gehandicapten.

Het pad van een dikke kilometer, verbindt de dorpen Riomaggiore en Manarola met elkaar in het Nationaal park van de Cinque Terre. Het werd rond 1920 geopend en speelde een belangrijke sociale rol voor de bevolking van de twee geïsoleerde dorpen. Verliefde stelletjes ontmoetten elkaar gemakkelijk voor een geheime kus en zo kreeg het romantische liefdespad zijn naam. De afgelopen twee jaar is hard gewerkt om het pad veiliger te maken door de rotswanden vast te zetten. Extra aanplant moet de grond beter bij elkaar te houden en verder zijn er nieuwe tunnels aangelegd.

Een deel van het pad werd vorig najaar heropend maar alleen met reservering en het kostte vijf euro. Het is een manier om het aantal wandelaars te beperken want voor de sluiting liep de hele wereld op het pad in de file. Dat willen de inwoners van de dorpen niet meer. Of je vanaf deze zomer ook een tijdslot moet reserveren en betalen is nog niet duidelijk. Hou daarvoor deze website in de gaten.

Gehandicapten en kinderwagens

De Via dell’Amore is een breed en niet al te lang pad

De wandelpaden en dorpen in de Cinque Terre zijn niet de makkelijkste maar toch proberen Italianen ze voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk te maken. Zo zijn nu aan het begin en aan het einde van de Via dell’Amore twee vlakke hellingbanen met hekwerk geplaatst om het beter toegankelijk te maken voor gehandicapten, ouderen of ouders met kinderwagens. Het pad zelf is vrij breed en goed bestraat.

Op de treinstations van Riomaggiore en Manarola komen liften zodat je een stuk makkelijker de perrons kunt bereiken en de bewegwijzering voor gehandicapten is verbeterd.

Cinque Terre voor gehandicapten

Wandelen over de paden die kleven op de steile hellingen van de Cinque Terre, is voor de meeste mensen uitdagend, laat staan als je een handicap hebt. Toch zijn er best mogelijkheden om de prachtige dorpjes te bezoeken. We nemen ze even met je door.

Bereikbaarheid

Overal lees je over de prachtige treinritten langs de stationnetjes van de dorpen maar voor gehandicapten is de auto het beste vervoermiddel om dit deel van Italië te bezoeken. Parkeren is lastig in de kleine dorpen met weinig ruimte maar plekken voor gehandicapten zijn er.

Uiteraard kan je ook te trein nemen maar de weg van het perron naar het dorp kan een obstakel zijn. Sommige stations hebben wel liften maar het is maar de vraag of die het doen als jij er bent! Even bellen van tevoren naar het plaatselijke Centro di accoglienza (VVV) kan uitkomst bieden.

In Riomaggiore zijn er verder nog liften vlakbij de kerk van San Giovanni richting het kasteel en bij het station van Piazza Rio Finale naar via Telemaco Signorini.
In Manarola brengt de stationslift je alleen naar de Via dell’Amore. 
In Vernazza is wel een werkende lift en ook voor alle perrons in de grote stad La Spezia zijn er liften.

In Corniglia zijn geen liften of hellingbanen en ook niet in Monterosso en Levanto.

Boot niet handig

Veel mensen pakken de boot naar de Cinque Terre maar voor gehandicapten is dat verre van ideaal. Aan en van boord gaan is erg lastig en dan volgen doorgaans veel trappetjes en smalle doorgangen in de dorpen.

Monterosso weinig obstakels

Monterosso

Wil je zonder zorgen genieten van de Cinque Terre dan is Monterosso het beste toegankelijk. Dit dorp is vrijwel vlak zowel aan zee als in het oude centrum. Vernazza, Riomaggiore en Manarola kennen wel steile straten.

Wandelen met de Joelette

Via dell'Amore beter toegankelijk voor gehandicapten

Een Joelette is een rolstoel met één wiel. Dat maakt hem geschikt voor smalle wandelpaden. In de Nationale park van de Cinque Terre zijn er vier routes geschikt voor deze manier van vervoer. Die route liggen allemaal op de Colle del Telegrafo. Dat is de berg tussen La Spezia en Riomaggiore.
Je kunt de Joelette gratis lenen op aanvraag. Info via de CAI (Club Alpino Italiano).

  • Colle del Telegrafo – Campiglia
  • Colle del Telegrafo – Monte Santa Croce
  • Colle del Telegrafo – Heiligdom van de Madonna di Montenero
  • Colle del Telegrafo – Volastra.

Deze zomer zal dus ook met de rolstoel over de Via dell’Amore kunnen.

Onderwaterpad

Via dell'Amore beter toegankelijk voor gehandicapten

We lazen al eens een bericht over een speciaal onderwaterpad, met uitleg in braille voor visueel gehandicapten op Sardinië. Dat is in Cala La Reale in het Nationaal park Isola dell’Asinara om precies te zijn.

Vlakbij Punta Corone in Monterosso (zone C) is er ook een zo’n route gemaakt waar iedereen (ook beginners) kan duiken, en dus ook gehandicapten. Je kunt je vasthouden aan een touw om te route te volgen.

Lees ook: Rolstoel toegankelijke attracties en stranden in Toscane

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button